Motivációra épülő egyensúlyra törekednek – 1. rész

2023. március 27.

Oktatnak, kutatnak, a tudományos életben is jelentős eredményeket érnek el, valamint hozzájárulnak a Miskolci Egyetem mindennapi munkájához. Vezetnek – de őket ki vezette a karrierjük során? Az Észak-Magyarország című napilap Nők és Férfiak magazinjában jelent meg a Miskolci Egyetem női vezetőiről egy összefoglaló cikk, melyet részletekben adunk közre. Az első részben Dr. Lipták Katalin, Dr. Rucska Andrea, Prof. Dr. Jacsó Judit és Ligetvári Éva gondolatait olvashatjuk.

Dr. Lipták Katalin, dékánhelyettes, Gazdaságtudományi Kar

„A nők munkaerőpiaci szerepvállalását, a munka és a magánélet egyensúlyát, a kisgyermekes nők munkaerőpiaci lehetőségeit, valamint a nők szerepét a tudományos életben az elmúlt években kutatások formájában is megvizsgáltam. Szinte minden területen érzékelhető a javulás hazánk esetében. A mindennapi munkavégzés során a nőkre jellemző tulajdonságok közül kiemelném azokat, amelyek rám inkább jellemzőek, így a párhuzamos feladatvégzés, a nagyobb fokú precizitás, az empátia és az odafigyelés. Úgy vélem, hogy ezek segítenek mind az oktatásban, kutatásban, mind egyetemi feladatok ellátásában is. Már közgazdász hallgató koromban inspiráltak a Gazdaságtudományi Karon oktató professzor asszonyok. Nagy szerepet játszottak abban, hogy az egyetemi pályát válasszam, és ez azóta is így van. Jó látni azt, hogy egy sikeres egyetemi karrier mellett is tudnak családanyák és nők lenni.”

 

Dr. Rucska Andrea, dékánhelyettes, Egészségtudományi Kar

„Alapvégzettségem a védőnő, és ebből adódóan a szociális érzékenységem talán kicsit erősebb az átlagosnál. Próbálom optimistán szemlélni a környezetem, megtalálni azokat a sokszor apró jó dolgokat, amelyek szebbé teszik a pillanatokat. Sok női tudós van, aki inspirál. Azokat tulajdonságokat említem elsősorban, melyeket csodálni tudok egyes női kutatókban, oktatókban. Ilyenek a tudás, kitartás, akarat, mind e mellet az alázat, a szerénység és a sugárzó karizma, ami meghatározó számomra. Két nőt tudnék mégis megemlíteni, aki a munkám során inspirál. Az egyik ugyan nem tudós, de életbölcsessége, energiája, türelme példamutató, ő az édesanyám. Szeretnék olyan lenni, de nyomába sem érek. A másik viszont már, úgy gondolom, tudósként van jelen a nagyvilágban, ő a lányom, aki tanácsaival, megjegyzéseivel a maga módján szintén segít.”

 

Prof. Dr. Jacsó Judit, dékánhelyettes, Állam- és Jogtudományi kar

„A családom mellett eddigi szakmai utam során tudományterületemen belül (büntetőjog) és azon kívüli is számos példakép állt és áll előttem mind a mai napig, akik meghatározó hatást gyakoroltak rám. A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar történetében első női vezető, Prof. Dr. Csák Csilla dékán asszony volt, aki mellett dékánhelyettesként dolgozhattam az elmúlt években. Ebben a támogató és motiváló vezetői csapatban sok új feladat várt rám és számos közös sikerben lehetett részem. Egykori oktatóimtól olyan útravalót, és később kollégáimtól is olyan inspirációt kaptam, amellyel meg tudtam állni a helyem, bármilyen szakmai kihívást is kaptam eddig az életem során.  A miskolci jogi kar családias légköre és vezetői hozzáállása mindig példaértékű volt számomra, ahol egyaránt támogatják mindkét nem képviselőit.”

 

Ligetvári Éva, osztályvezető, Hallgatói Szolgáltatások Osztálya

„A munka és család egyensúlyának megteremtése okán mi nők könnyebben egyeztetjük össze a teendőket, mint a férfiak. Mi nők szervezettebben, megfontoltabban dolgozunk. Nem riadunk meg a kihívásoktól, nagyobb a teherbíró képességünk, magasabb a minőségi elvárásunk és törekszünk a hibák kiküszöbölésére. A hivatásomban kifejezetten segít a multitasking gondolkodásmódon. Fontos számomra az állandóság, ezért a munkahelyemhez lojális vagyok, hosszú távon lehet rám és munkámra számítani. Tudok irányítani, rendszerben gondolkodni és alkalmazkodni, kifejezetten jellemző a szervezettség, a magas logikai gondolkodás. Magas motivációval rendelkezem és ezek hozzájárulnak, mind a saját, mind a Miskolci Egyetem sikeréhez. Engem akkor tudnak inspirálni, ha én is inspirálhatok. Fontos, hogy felnézzek a személyre, elismerjem, tudása nagyobb legyen és így tanulhassak tőle. Nem tudom egy személyre levetíteni, hiszen a Miskolci Egyetem teljes női vezetése nagyszerű szakemberekből áll, akik más-más területen inspirálnak.”