Motivációra épülő egyensúlyra törekednek – 2. rész

2023. március 29.

Oktatnak, kutatnak, a tudományos életben is jelentős eredményeket érnek el, valamint hozzájárulnak a Miskolci Egyetem mindennapi munkájához. Vezetnek – de őket ki vezette a karrierjük során? Az Észak-Magyarország című napilap Nők és Férfiak magazinjában jelent meg a Miskolci Egyetem női vezetőiről egy összefoglaló cikk, melyet részletekben adunk közre. A második részben Dr. Kovács Helga, Baranyai Krisztina és Simon Nóra gondolatait olvashatjuk.

Dr. Kovács Helga, Baranyai Krisztina és Simon Nóra

 

Dr. Kovács Helga, intézetigazgató, Anyag- és Vegyészmérnöki Kar

„Életem egyik legjobb döntése volt, hogy nem hagytam magam lebeszélni a mérnöki pályáról, és választásomat nem befolyásolták sztereotípiák. A Miskolci Egyetem rendkívül jó és kiegyensúlyozott munkakörnyezetet biztosít a nők számára, ahol nem kell attól tartani, hogy a munkában vagy előre menetelben bármilyen megkülönböztetés érne minket. Kifejezetten támogató a munkakörnyezet családalapítás szempontjából is, így nem érzem, hogy bármiről le kellett volna mondanom ahhoz, hogy karriert építsek. Az elmúlt évtizedben mind alkalmazotti, mind hallgatói fronton a nemek arányának egyensúly felé billenése tapasztalható, ezzel is bátorítok minden fiatal nőt, hogy ne a sztereotípiák alapján hozza meg élete döntéseit.”

Baranyai Krisztina, osztályvezető, Humánerőforrás Osztály

„Nem gondolkodom azon, mennyivel könnyebb vagy nehezebb nőként vagy női vezetőként dolgozni egy szervezetben, mert hiszek abban, hogy a szaktudás, a kitartás és a szakma iránti szenvedély az, ami előrevisz. Sok esetben olvassuk, halljuk, hogy Magyarországon is még mindig alacsony a nők aránya a vezetők körében. A Miskolci Egyetem felsővezetésében egyenlő arányban képviseltetnek a férfi és női vezetők, ez az arány igaz a munkatársak összetételére is. Az Egyetem HR vezetőjeként azon is dolgozom, hogy ne a nemi sztereotípiák mentén gondolkodjunk. Nálunk sem a munkavállalók kiválasztásban, sem a bérezésben, sem a foglalkoztatás bármely területén nem attól függenek a döntések, hogy milyen nemű az illető munkatárs, az embereket a munkájuk és a tudásuk alapján ítéljük meg. A munkám során nagyon sok segítséget és inspirációt kaptam, folyamatosan tanulok a kollégáimtól, szakmabeli ismerőseimtől, nőktől és férfiaktól egyaránt, és ebből szeretek visszaadni a környezetemnek is.”

Simon Nóra, mesteroktató, Egészségtudományi Kar

„Akkor tudok jól oktatni, ha kapcsolódni tudok a hallgatóimhoz. Azt, hogy pszichológus lettem, Jane Goodall-nek köszönhetem. Hónapokig a hatása alatt voltam ’Az ember árnyékában’ című könyv keltette érzelmeknek. Később sok mindent megértetettem a terepmunkáról és a megfigyelés fontosságáról, amikor Margaret Mead antropológus, Szamoa szigetén végzett kutatásairól olvastam. Nagy hatással volt rám Polcz Alaine munkássága, aki a magyarországi hospice mozgalom egyik megalapítójaként haldokló gyerekek és hozzátartozóik számára nyújtott pszichés támaszt. A nagyon erős, inspiráló nők sorába tartozik az apai nagymamám. A nagyi nem járt egyetemre, nem volt tudományos kutató, de egy kis borsodi bányászfalu asszonyai és gyermekei számára ablakot nyitott a világra. Szinte hivatásként vállalta a „lámpás” szerepét, s talált lehetőséget arra, hogy megmutasson valamit a szépségből, kreativitásból az általa vezetett szakkörökben. Gyerekkorom meghatározó élménye volt, hogy érdemes tenni, mert tudunk hatni a környezetünkre. Figyelni, nagyon figyelni, (megpróbálni) megérteni, elfogadni és cselekedni – ezt tanultam ezektől az emberektől.”