Motivációra épülő egyensúlyra törekednek – 3. rész

2023. március 30.

Oktatnak, kutatnak, a tudományos életben is jelentős eredményeket érnek el, valamint hozzájárulnak a Miskolci Egyetem mindennapi munkájához. Vezetnek – de őket ki vezette a karrierjük során? Az Észak-Magyarország című napilap Nők és Férfiak magazinjában jelent meg a Miskolci Egyetem női vezetőiről egy összefoglaló cikk, melyet részletekben adunk közre. A harmadik részben Dr. Kecskés Judit és dr. Mádainé Dr. Üveges Valéria gondolatait olvashatjuk.

Dr. Kecskés Judit és dr. Mádainé Dr. Üveges Valéria

 

Dr. Kecskés Judit, dékánhelyettes, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

„A tulajdonságaim közül egyetlen egy olyan létezik, ami a hivatásomban segít és tényleg csak a nőkre vonatkoztatható: anya vagyok. S az egyetemre is a régi értelemben tekintek: ’alma mater’, ahol a hallgatóimat tudománnyal táplálom. Magyar nyelv- és irodalom szakos bölcsész és középiskolai tanárként végeztem a Miskolci Egyetemen, s a diplomaosztót követő napon már ’átálltam’ a másik oldalra. Soha nem indultam volna el a nyelvtudomány irányába, ha nem jutok be Dr. Illésné Dr. Kovács Mária óráira, aki a nem túl lélekemelő morfológiai elemzést viccekkel fűszerezve tanította. Nem választottam volna a névtant szűkebb kutatási területemnek, ha nincs Prof. Dr. B. Gergely Piroska, aki, mint a mesemondó nagyanyó, úgy tartotta a szemináriumát. Igaz, a nyelvtörténeti órákon vasszigorral oktatott. Pedagógiai érzékemet pedig Benei Zsuzsa költőnő, az egyetem egykori oktatója csiszolta, akinek nemcsak szerteágazó tudásáért, rekedtes hangjáért rajongtam, hanem különös intuíciós érzékéért is, amivel szinte átlátott hallgatóin. Humort, következetességet, engedékenységet tanultam tőlük.”

dr. Mádainé Dr. Üveges Valéria, tanársegéd, Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar

„Bár gyakran vettem részt szavalóversenyeken, mindig inkább a természettudományos tárgyakat tanultam szívesen és könnyen. Valószínűleg ennek az eredménye, hogy környezetmérnöki pályát választottam, most pedig a Műszaki Föld-és Környezettudományi Kar által művelt széles tudományterület minél több diákkal való megismertetése a hobbim. Hobbim, hiszen a hivatásom a másodnyersanyagok, hulladékok feldolgozásának kutatása, oktatása. Nőként és családanyaként is nagyon fontosnak tartom, hogy olyan környezetben éljünk, amely számunkra, de a jövő generációk számára is élhető, ehhez pedig hozzáértő szakemberekre van szükség. Szerencsére ezen a műszaki pályán évek óta kiegyenlített a fiú-lány hallgatók aránya, így egyre több hölgy végez fontos mérnöki feladatokat az országban.”