Hatalmas az összefogás a selmeci örökség jegyében

2023. március 29.

Az alumni és a jelenlegi hallgatókat is adománygyűjtésre ösztönzik a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem oktatói és hallgatói a selmecbányai tűzvészben megsemmisült tudománytörténeti emlékek helyreállítása érdekében.

„Minden diákunkat, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar volt és jelenlegi hallgatóit és családtagjait arra szeretnék biztatni, hogy támogassák azt a törekvést, ami a selmecbányai tűzeset kapcsán keletkezett kárnak a helyreállítására irányul.  Felbecsülhetetlen értékek sérültek. Helyreállításuk szívügyünk, amelyben minden selmeci gyökerű volt, vagy jelenlegi hallgatónknak a támogatására és kapcsolataira számítunk”, fogalmazott Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem dékánja.

Dojcsák Marcell, a Miskolci Egyetem hallgatója kiemelte, hogy mindkét intézmény hallgatósága szinte egyöntetűen mondta azt, hogy szeretnének a megrongálódott épületek felújításában valamilyen módon segédkezni. Az adománygyűjtés keretében a soproni és miskolci hallgatók közösen egy adománygyűjtésre szánt szakestélyt is szerveznek. Jánosi Mátyás, a Soproni Egyetem hallgatója azt tette hozzá: szeretnék, ha a leégett épületek újra régi pompájukban tündökölhetnének.

„Selmecnek élnie kell! Ha Selmec hív mi ott leszünk! Aki teheti, segítsen alma materünk szülővárosának, Selmecbányának, hogy újból régi fénnyel viruljon”, mondta If. dr. Sarkady Sándor, a Soproni Egyetem tudományos kutatója.

Szemerey Tamás, a Soproni Egyetem mestertanára pedig azt hangsúlyozta: „Személyes rossz hírnek tekinthető a selmeci tűzvész híre. A belvárosnak több épülete leégett, amiket mi közelről ismerünk, ami az évszázados diák kávéház, Flóris kocsmájának az épületét is tönkretette. Adományainkkal tegyük lehetővé, hogy a tűzvész előtti állapotra sikerüljön visszaépíteni, felújítani közös egyetemeink bölcsőjét.”