Visszaszámlálás indul: jövő héten kezdődik a Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivál

2023. március 30.

Nyitóhangverseny Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekessel; vendégfellépők Spanyolországból, Németországból, Szingapúrból, Szlovákiából; nyilvános diplomahangverseny a Miskolci Szimfonikus Zenekarral… Csupán néhány programelem az április 4-én útjára induló, másfél hónapon át tartó II. Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivál kínálatából. A program döntő része ingyenesen látogatható, a fizetős előadásokra a helyszínen lehet jegyet vásárolni a kezdés előtt.

Második alkalommal rendezi meg a Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivált a Bartók Béla Zeneművészeti Kar. A rendezvény két fő helyszínen zajlik, a miskolci Zenepalotában és a Miskolci Egyetem díszaulájában. A program gerincét a komolyzene adja, ami alkalmat ad arra, hogy a meghívott hazai és külföldi vendégművészek mellett a zeneművészeti kar növendékeinek tehetségét és tudását is megismerhesse a közönség.

- Két éve kaptuk vissza azokat a művészképzéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy nagyszabású zenei eseményeket szervezzünk – mondta dr. Papp Sándor dékán a fesztiválról a Zenepalotában tartott sajtótájékoztatón. – Már a Miskolci Egyetem díszaulájába április 4-re szervezett nyitóhangversenyen, a hagyományos Húsvéti koncerten is a zeneművészeti szimfonikus, vonós, rézfúvós és szaxofon együttesei állnak a közönség elé. Az ingyenesen látogatható koncert sztárfellépője Miklósa Erika operaénekes lesz – hívta fel a figyelmet.

A húsvét üzenetét Joseph Haydn F-dúr Missa brevis című művének előadásával idézi fel a zeneművészeti vegyeskara a fesztivál nyitóhangversenyén. Erről már Orosz-Tokár Edina tanársegéd, az együttes karnagya beszélt, felidézve a zenemű keresztényi vonatkozásait és a szerző hitvallását ezen a művön keresztül.

A II. Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivál programjában Spanyolországból, Szlovákiából, Németországból és Szingapúrból érkező vendégművészek is fellépnek. A május 24-i záróhangverseny a Sereg János Ifjúsági Fúvószenekar filmzenékből összeállított koncertje lesz, ami a komolyzenei koncertek után a könnyedebb műfajt képviseli.

A sajtótájékoztatón egy különleges hangversenyre is felhívták a figyelmet: május 15-én két művészképzős hallgató, Burai Laura (cselló) és Hartmati Benjámin (zongora) a nagyközönség előtt, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral közös hangversenyen tartja diplomakoncertjét és szerzi meg művészdiplomáját. Hasonló eseményre a miskolci zeneművészeti történetében korábban még nem volt példa.

A II. Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivál részletes programjáról itt tájékozódhatnak >>

 

Fesztiválra invitáltak: Dr. Papp Sándor, a zeneművészeti kar dékánja, Orosz-Tokár Edina tanársegéd (j) és Burai Laura egyetemi hallgató (b)