Megvilágosodást adhat a közös vita – PhD nap: Irodalomtudományi Doktori Iskola

2023. április 5.

Új szempontok megvitatására is lehetőség van a doktori iskolán belül a Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán.

„Doktorjelöltként már most tanítok az egyetemen, XX. századi prózát, XX. századi szemináriumot tartok. Részt veszek egy kutatócsoportnak a munkájában, ami részben kötődik a miskolci irodalomtudományi iskolához és Budapesten az irodalomtudományi intézethez is. Több lábon állok, így izgalmas az egész” - fogalmaz Ludmán Katalin, az Irodalomtudományi Doktori Iskola doktorandusza.

Az Irodalomtudományi Doktori Iskolában háromfajta program van: modern irodalom program, klasszikus szövegtudomány stúdiumok és kulturális fordítástudomány program. Ludmán Katalin jelenleg egy XX. századi szerzővel, Hajnóczy Péterrel foglalkozik, a hagyatékának a feldolgozásával és prózapolitikájának az értelmezésével.

„Nagyon sokféle típusú szakmai visszajelzést kaphatok azoktól is, akik egyébként más tudományterülettel foglalkoznak az irodalomtudományon belül. Ha mondjuk fordítástudománnyal, akkor azon a területen tud hozzászólni az én témámhoz, olyan érdekes új szempontokat vagy kérdéseket tud felvetni, amik számomra is megvilágító erejűek” - mondja az egyéni kutatások közös elemzésének előnyeiről Ludmán Katalin PhD-hallgató.

Az Irodalomtudományi Doktori Iskola a PhD napon >>