Gyakorlattal állítják pályára a fiatal tanárjelölteket

2023. április 6.

A Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete több foglalkozást is szervez a tanárképzésben részt vevő egyetemi hallgatóknak a ’Pályaismeret és pályaszocializáció’ elnevezésű kurzus során. A közoktatás és a felsőoktatás partneri kapcsolata kutatócsoportban a gyakorlatból kapnak működő és használható módszereket. 

 

A Miskolci Egyetem úttörő szerepet játszik abban, hogy a tanárképzésben új tantárgyként jelent meg a pályaismeret és a pályaszocializációs gyakorlat. Ennek lényeg, mint azt Dr. K. Nagy Emese, a Tanárképző Intézet intézetigazgatója összefoglalta: „A hallgatókat arra szeretnénk ránevelni, hogy már a tanulmányaik során felismerjék, mi a pedagóguspálya lényege. Rá szeretnénk világítani, hogy egy bizonyos elképzeléssel belépő hallgató hogyan tudja úgy megváltoztatni a hozzáállását, hogy az valóban alkalmazkodjon ahhoz, amit az iskolákban a gyerekek igényelnek. 

 

A ’Pályaismeret és pályaszocializáció’ című kurzus része többek között az, hogy a hallgatók, oktatók, meghívott előadók beszélnek a pedagógus személyiségről. Arról a pedagógusképről, amit a végzett hallgatók a remények szerint meg fognak testesíteni. Abban segítik a gyakorlott szakemberek a fiatalokat, hogy a lehető legtöbb szakmai fogást el tudják sajátítani a képzés ideje alatt. 

 

Legutóbb Kunos Nóra, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium történelem-orosz-társadalomismeret szakos tanára, mesterpedagógus tartott foglalkozást a Miskolci Egyetem hallgatóinak. A foglalkozást követően azt emelte ki, hogy a drámapedagógia módszerét 20 éve tanulta, de jól tudja alkalmazni a mindennapi munkájában. 

 

„A gyerekeknek a külvilághoz való viszonya nagyon gyorsan változik, de ők maguk lényegében ugyanazok maradnak. Ugyanúgy lehet hozzájuk közel férkőzni, csak néha más eszközöket is be kell vetni. Ha lehetőséget látok valakiben, a saját diákjaimat is arra szoktam biztatni, hogy nyugodtan lépjenek a pedagógus pályára, mert pedagógusként minden lehetsz” - fogalmazott Kunos Nóra.