Korunk aranyát, a lítiumot keresik

2023. április 14.

A geotermális vizekből a nyersanyagok, elsősorban a lítium kinyerésének a lehetőségét kutatja a nyersanyagkutatásra és hasznosításra fókuszáló Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT‒RawMaterials) BrineRIS projektje, amelyben a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara is részt vesz.

A Miskolci Egyetem teljes jogú partnere az uniós EIT‒RawMaterials szervezetnek, így ennek révén számos külföldi partnerrel együttműködésben tud kapcsolódni a különböző nyersanyagkutatási és nyersanyag hasznosítási témákhoz.

„A BrineRIS program a folyadékokból történő fémkinyerésre, jelen esetben a geotermális vízből a lítium és egyéb hasznos nyersanyagok kinyerésének a lehetőségeire fókuszál” – mondta Dr. Németh Norbert, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar intézeti tanszékvezetője, egyetemi docens a kutatáshoz kapcsolódó, Miskolcon szervezett konferencián. Mint megtudtuk: a régióból szlovák és cseh partnerek dolgoznak együtt lengyelországi kutatók vezetésével, de a szervezet célkitűzéseinek megfelelően más európai térségből származó országokat is bekapcsoltak a programba, ez esetben Spanyolországból és Portugáliából. Az ezekből az országokból vett vízmintákat technológiai elemzéseknek vetik alá, amely megmutatja, hogy konkrétan milyen fémek, milyen mennyiségben nyerhetőek ki az adott föld alatti vizekből. A miskolci projekttalálkozó és workshop elsősorban a magyarországi termálvíz előfordulásokra koncentrált.
„Fontos, hogy a miskolci hallgatóknak nemzetközi kitekintésük legyen. Nemzetközi projektekben ismerjenek meg olyan információkat, amik más egyetemekről, vagy potenciális ipari szervezetektől érkeznek, amelyek később munkát vagy feladatot adhatnak számukra is” – fogalmazott Dr. Németh Norbert.

A BrineRIS projektről bővebben itt >>