Ma délután kettőig ments meg három életet!

2023. április 18.

Április 18-án 11 óra és 14 között véradást szervez a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat az egyetem főépületében. Ez az akció második napja, amely a „Légy te is az egyetemed véradója!” címet kapta. Véradás előtt fontos enni, illetve sok folyadékot fogyasztani, ezen kívül pedig személyes okmányokra is szükség van. 

Kovács Zsófi bölcsészhallgatót az motiválta a véradás első napján, mint mondta: „ez egy olyan cselekedet, ami semmiből sem telik, és tudok vele másokon segíteni”.

Remek lehetőségnek tartja Bene Szilárd, a Sportközpont sportreferense, hogy „itt, a saját munkahelyünkön, közel a munkavégzésünkhöz tudunk vért adni és segíteni másoknak”.

Dr. Kuzsella Lázsló, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar egyetemi docense úgy fogalmazott, hogy „a viszonylag kellemetlen 5-10 másodperc után, amíg a szúrás megtörténik, utána egyáltalán semmilyen fájdalommal nem jár. És 2-3 napig - legalábbis én biztosan -, sokkal jobban érzem magam. Sokkal frissebb vagyok, kevésbé vagyok fáradékony, jobban alszom, úgyhogy én mindenkinek csak ajánlani tudom, akár egészségügyi szempontból is”.

„Miközben vért adok, arra gondolok, hogy én is hozzájárulhatok a felépüléséhez annak, aki ezt a vért majd megkapja” – mondta Gombár Csenge, az Egészségtudományi Kar hallgatója.