Miskolcról Kassára – maratoni kihívás váltóban

2023. április 19.

Már készül a Miskolci Egyetem oktatókból és dolgozókból álló 10 fős váltócsapata a szombati Miskolc-Kassa ultramaratonra. Április 22-én reggel 7 órakor a Városház térről indul majd az első futó, Kassáig a csapat összesen 117 kilométert teljesít.

„A Miskolci Egyetem oktatóiból és dolgozóiból álló csapat közel 10 éve alakult, akkor a Szarvasűzőkön indultunk” – emlékeztetett a kezdetekre a rektor, Dr. Horváth Zita. A Miskolc–Kassa ultramaraton pedig egy olyan sportesemény, ahol ismét megmutathatják magukat, és nem utolsó sorban az egyetemet. „Sportos, jó fej egyetemi kollégák vannak, akik hajlandók az egyetem nevében megjelenni egy ilyen komoly, meg nagy múltú versenyen. Ez egy csapatépítés is azon túl, hogy sporttevékenység, és reméljük, hogy nem hozunk szégyent az egyetemünkre” – fogalmazott.

A csapat és a verseny egyik fontos üzenetét hangsúlyozta Dr. Lubinszki Mária, a Tanárképző Intézet egyetemi docense: „Szeretném, ha ezzel inspirálnánk a hallgatóinkat is, a kollégáinkat is. Sportpszichológus vagyok, nálam szakmai ártalom, hogy az egyensúlyt megtaláljuk a hétköznapokban. Sokszor én se találom, úgyhogy például ez a Kassa-Miskolc ultramaratonra való felkészülés mentette meg a tavaszomat. Ez lebegett a szemem előtt, nem volt kedvem futni menni, de megjelent a csapat a szemem előtt, ami óriási motiváló erő volt” - fogalmazott.

„Én már 20-25 évvel ezelőtt is részt vettem különböző Szarvasűző váltókban, egyetemi csapatokban, amikor lehetett csatlakoztam ilyen rendezvényekhez” – tudtuk meg Dr. Szűcs Péter rektorhelyettestől. „Most azt a szakaszt választottam, amely Abaújszántó és Vizsoly között van. Nem véletlenül. Közel áll a szívemhez Abaújszántó, ott születtem, 10 éves koromig ott éltem, így most egy kicsit nosztalgiával vágyom vissza, hogy azon a vidéken futhassak keresztül több mint 13 kilométert, ahol a gyerekkoromat töltöttem” - mondta.

A verseny útvonala nagyrészt kerékpárúton és kis forgalmú közúton halad, szlovák és magyar oldalon egy-egy alkalommal földutat is érint.

A Kassa-Miskolc Ultramaraton útvonala: Miskolc – Sajóvámos – Szikszó – Hernádkércs – Abaújszántó – Vizsoly – Gönc – Kéked – Nyizna Mysla – Sidlisko Krasna-Kassa.