Tudományos szerepkör a szénhidrogénipar megújulásában

2023. április 20.

A biztonságos és fenntartható szénhidrogéntermelés, valamint a hidrogén és a földgáz keverékének energetikai célú felhasználása egyaránt terítékre került azon a szakmai-tudományos konferencián, amelyet a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában szervezett a Miskolci Egyetem Föld- és Környezettudományi Kara április 20-án.

A Magyarország meghatározó energiaipari szereplői, a MOL-csoport, az MVM Mátra Energia Zrt., az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Magyar Földgáztároló Zrt. képviselőinek előadásaiból álló szakmai programot megelőzően 80. születésnapja alkalmából köszöntötték Prof. Dr. Lakatos Istvánt (az MTA rendes tagját), akinek tudományos életműve – méltatói megítélését idézve – meghatározó a hazai szénhidrogénipar mai arculatának kialakításában és fejlesztésében.

Munkássága mérföldkő a „miskolci iskola”, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara szénhidrogénekkel kapcsolatos, több szakterület együttműködését szorgalmazó oktatási tevékenységének a megalapozásában – emlékeztetett köszöntőjében Prof. Dr. Mucsi Gábor dékán. Az egyetem tudományos rektorhelyettese, Prof. Dr. Szűcs Péter arra világított rá, hogy a Miskolci Egyetem számára kiemelkedő jelentőségű, ha a presztízsteremtő, máig aktív kutató és közéleti ember támogatását élvezheti a jövő generációinak oktatásában.

A szénhidrogénipar jelenét és jövőjét a fenntarthatóság és az energiabiztonság szemszögéből egyaránt megvilágító, az energetikához kötődő szakmai előadások lényegében végigkövették Prof. Dr. Lakatos István szakmai életútját, ami az alapkutatásoktól a rutinszerű alkalmazkodásig terjed. Erre utalt Dr. Goldfáhrt József, a MOL-csoport olajipari vegyianyagok és technológiák vezetője, amikor azokról a fizikai-kémiai eljárásokról beszélt, amelyek hatékonyabbá tették a szénhidrogénkitermelést hazai és nemzetközi szinten. Előadásában a nemzeti energiastratégia fenntarthatóságával összefüggésben arról is szólt, milyen elveket szem előtt tartva tud ehhez hozzájárulni tevékenységével az olajtársaság.

A szénhidrogénipar energetikai megújulásában jelentős szerepet szánnak a jövőben a „kék” és a „zöld” hidrogénnek, amelynek energiagazdasági célú felhasználásával és a szállításával kapcsolatos kutatásokban részt vesz a Miskolci Egyetem is. A földgázszállítási infrastruktúra ehhez kapcsolódó átalakításáról az FGSZ Földgázszállító Zrt. képviselője beszélt, míg a hazai gáztárolásnak a változó piaci és geopolitikai hatásokhoz igazodó alakulásáról a Magyar Földgáztároló Zrt. szakembere tartott előadást. Szakmai ismertetők hangzottak el ezek mellett a fenntartható energetikai stabilitásról, valamint az algyői olajmező korszerű fizikai-kémiai alapokra épülő projektjéről is.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója, Ferencz I. Szabolcs a konferencia kapcsán elmondta: „Az FGSZ Földgázszállító Zrt. több projektre kiterjedő, kiváló együttműködést tart fenn a Miskolci Egyetemmel. Különösen igaz ez a fenntartható működést célzó iparági kutatás-fejlesztési projektjeinkre, melyek kiterjednek akár a szivárgáscsökkentések, akár a földgáz-hidrogén elegy szállításának lehetőségeinek vizsgálatára. E projektek kapcsán a Miskolci Egyetem kiterjedt tudása és szakmai tapasztalata nagyban hozzájárul az FGSZ törekvéseinek megvalósításához a jövő energiaszállításának kialakításában.

A konferencián is ismertetett kutatás – amely a 2 mol-százalék hidrogén betáplálhatóságát vizsgálta az FGSZ Zrt. rendszerébe – ugyan most lezárult, de a jövőben is számos projekt keretében folytatják együttműködésüket az egyetemmel. „Továbbra is számítunk arra a megbízható szakmai támogatásra, amelynek segítségével nem csupán közelebb kerülhetünk a jövő energiaiparához, de egyben a jövő nemzedékei számára is vonzóvá tehetjük ezt a nagy múltú iparágat” - fogalmazott Ferencz I. Szabolcs.