Közös képzés a jövő autóipari szakembereinek

2023. április 24.

Átfogó képzési és kutatás-fejlesztési együttműködésről írt alá megállapodást a Miskolci Egyetem és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. Az együttműködés célja a képzések közös fejlesztése, a szakember-utánpótlás támogatása, valamint az, hogy a Miskolci Egyetemről kikerülő fiatalok naprakész iparági tudással és megfelelő gyakorlattal rendelkezzenek.

A kölcsönösen előnyös együttműködés megerősítésének az a célja, hogy tovább erősödjön és bővüljön az együttműködés az oktatás, a tehetséggondozás és a kutatás-fejlesztés területén – emelte ki a megállapodás aláírását megelőzően Roland Ahl, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezető igazgatója. „A Boschnál a jövő technológiáit fejlesztjük és gyártjuk, amelyhez elengedhetetlen a naprakész, versenyképes tudás. A Miskolci Egyetem rendkívül jó partner abban, hogy közösen képezzük a jövő szakembereit és vezetőit” – fogalmazott. Mint mondta: hosszú távon el szeretnék érni, hogy a Miskolcon készülő termékeik az ötlettől a sorozatgyártásig helyben valósuljanak meg.

A Bosch idén húszéves miskolci autóipari gyára eddig is teret adott az egyetemisták gyakorlati képzésének, ez idő alatt több mint 2000 diák vett részt a programban. A gyakornokok több mint fele később a Boschnál helyezkedett el, többen közülük már vezetői pozícióban dolgoznak. Emellett ötszáz hallgató szakdolgozatát vagy tudományos diákköri (TDK) munkáját is a Bosch segítségével készítette el az elmúlt két évtizedben.

„A Miskolci Egyetem egyik legfontosabb küldetése, hogy magasan képzett, naprakész gyakorlati tudással rendelkező diplomás fiatalokat képezzen az Észak-Magyarország Régió munkáltatói számára” – mondta Dr. Szilágyi Roland, a Miskolci Egyetem oktatási rektorhelyettese. Az egyetemi képzés színvonalának emelésében kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a tantervfejlesztésbe bevonják a megye vezető iparági vállalkozásait. Az egyetem széles körű vállalati kapcsolatai lehetővé teszik, hogy a duális és a gyakorlati képzésnek köszönhetően összekapcsolódjon az oktatás, a gazdaság és a kutatás-innováció területe.

A Bosch csoport az elmúlt években több magyarországi egyetemmel is szoros, hosszú távú szakmai partnerséget alakított ki, de elsőként a Miskolci Egyetemen alapítottak tanszéket 2004-ben, Robert Bosch Mechatronikai Tanszék néven. Az egyetemi munkában is részt vesz a vállalat: munkatársai közreműködnek az oktatásban, valamint gyakorlatra is fogadják az egyetem hallgatóit – emlékeztetett Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke. Kiemelte: a felsőoktatási együttműködésnek köszönhetően a hazai egyetemek közvetlenül is bekapcsolódhatnak az ipari innováció nemzetközi folyamataiba, így az akadémiai szektor még aktívabban vehet részt a jövő technológiájának formálásában. A Bosch az egyetemistáknak lehetőséget teremt arra Magyarországon is, hogy a vállalat mindennapi működésében részt vehessenek és a technológiai fejlesztésekre irányuló programokba is bevonja őket.

A Bosch és a Miskolci Egyetem közötti együttműködési megállapodást Roland Ahl, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezető igazgatója és Dr. Szilágyi Roland, a Miskolci Egyetem oktatási rektorhelyettese látta el kézjegyével