Kistérségi társadalmi innovációs együttműködés

2023. április 25.

„Abaújért” - Turizmusteremtés vidéken, kisvárosokban, kreatív attrakciófejlesztés és együttműködés a desztinációban címmel szakmai fórumot rendezett a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete. A rendezvényena Miskolci Egyetem rektora, a Vármegyei Közgyűlés elnöke, Szikszó polgármestere, a vármegyei iparkamara titkára, valamint az abaúji kistérség településeinek vezetői térségi és desztinációmárka fejlesztési együttműködési nyilatkozatot írtak alá.

A fórumot a Tématerületi Kiválósági Program 2021 – Nemzeti kutatások alprogram Creative Region részprojektje, az abaúji térségben történt vizsgálatok és kutatások inspirálták. A program március végén megrendezett Slow city – slow living – slow tourism konferenciának a folytatása az Abaúj térségi vonatkozású kutatási eredmények, a szakmai trendek, a helyi stratégiai lehetőségek, a megvalósult és kialakítás alatt lévő fejlesztési programok megfogalmazása, országos és térségi jó példák bemutatása – foglalta össze bevezetőjében Dr. Piskóti István, a Miskolci Egyetem Marketing Intézetének igazgatója.

A gazdaságfejlesztési zónák kialakítását követően fogalmazódott meg a társadalmi innováció igénye, amelyhez térségfejlesztési kutatásokkal és szakmai anyagok elkészítésével két magyarországi felsőoktatási intézmény, a Miskolci Egyetem és az ELTE csatlakozott – idézte fel köszöntőjében Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Az abaúji térségre fókuszáló program lényege, hogy a közepes méretű városok és környezetük fejlesztési elképzelései szerves részévé váljanak a Creative Region programnak, amely gazdasági, kulturális, identitásképző kitörési pontokat egyaránt megfogalmaz. A szakmai közösségek munkáját segíti majd annak az együttműködési nyilatkozatnak az aláírása is, amelynek célja az Abaúj térségi és desztinációmárka építése lesz – jelezte.

Az elméleti kutatásokra alapozott gyakorlati megoldások lehetőségeire hívta fel a figyelmet a társadalmi innovációkutatás kapcsán Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann, a Gazdaságtudományi Kar dékánja. Megfogalmazása szerint az együttműködéseken alapuló hálózatosodás, az akadémiai és a gyakorlati tudás, valamint a kutatásokban közreműködő hallgatók kreativitása egyaránt szolgálja – jelen esetben – az Abaújra fókuszáló fenntartható fejlesztési elképzelések kidolgozását.

Az „Abaúj – térségi és desztinációmárka építése” együttműködési nyilatkozatot a Miskolci Egyetem rektora, a Vármegyei Közgyűlés elnöke, Szikszó polgármestere, a vármegyei iparkamara, valamint az abaúji kistérség településeinek vezetői is aláírták konferencián