Tudományos háttér: Miskolcon készül az Új Pedagógiai Szemle

2023. május 4.

Miskolc lett a székhelye az Új Pedagógiai Szemle szerkesztőségének. A rangos szaklapban év végén a Miskolci Egyetem oktatói, kutatói is beszámolhattak kutatási eredményeikről, szakmai programjaikról.

„Az Új Pedagógiai Szemle az ország egyik legdinamikusabban fejlődő és legfontosabb szaklapja mind a kutatók, mind a gyakorló pedagógusok, mind az egyetemi oktatók számára” – nyilatkozta Dr. K. Nagy Emese, a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének főigazgatója. Kiemelte, hogy az elmúlt évtől kezdve Miskolci Egyetemen történik a lap kiadása éppúgy, mint a szerkesztői munka. 

„Amikor kiderült, hogy a Miskolci Egyetem fog otthont adni a lapnak, az volt az első gondolatom, hogy ennél jobb helyet egy ilyen szemléletű, ilyen megközelítéssel működő lap nem is nagyon találhatna.” Erről Prof. Dr. Halász Gábor, a szaklap szerkesztőbizottságának elnöke beszélt honlapunknak. „A Miskolci Egyetem pedagógusképzési filozófiája, megközelítése a kezdettől fogva, amióta létezik itt pedagógusképzés, mindig is a mindennapi gyakorlat, az átlagos iskolák, a nehéz helyzetben működő iskolák világa felé volt nyitott. Ennek például egy jellegzetes megnyilvánulása volt az, hogy a miskolci volt az első olyan egyetem, amely nem egyszerűen elit gyakorlóiskolákba küldte a pedagógusjelölteket, hanem olyan iskolákba, amelyek átlagosak, vagy éppen az átlagosnál nehezebb körülmények között működnek” – emelte ki Prof. Dr. Halász Gábor. 

„A tavaly év végén megjelent számban a Miskolci Egyetem tanárai, oktatói tollából jelentek meg írások” – emelte ki Kaposi József, az Új Pedagógiai Szemle főszerkesztője. Elmondta, hogy a következő lapszámban a többi között a Miskolci Egyetemen megrendezésre kerülő Tavaszi Szél Konferenciáról is készül majd egy összefoglaló.