Az elmélet és a gyakorlat együttese adja a magasabb szintű tudást

2023. május 8.

Azok a képzések a legsikeresebbek, amelyeknél az egyetemi oktatás vállalati ismeretekkel egészül ki. Ezt erősítették meg a Miskolci Egyetemen huszonharmadik alkalommal megrendezett Logisztikai Szakmai Napok, amelyet a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Logisztikai Intézete, a Logisztikai Szaktanács, valamint az egyetem Vállalati Kapcsolatok és Innovációs Igazgatósága közösen rendezett.

A rendezvényen a Logisztikai Intézet PhD tanulmányokat folytató kutatói bemutatták azokat a kutatási témákat, amelyek felkelthetik a hallgatók, valamint az ipari partnerek érdeklődését, a vállalati előadások pedig arra világítottak rá, hogy a mindennapi gyakorlatban jelenleg milyen logisztikai tevékenységekre, kutatásokra van szükség.

„A Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete oktatási és kutatási portfóliójának bemutatása kellő alapot jelent ahhoz, hogy az egyetemi és a vállalati kapcsolatokat a gyakorlati oldalról tovább lehessen mélyíteni” – világított rá Tamás Péter, a Logisztikai Intézet igazgatója.

Kevesen tudják, hogy Magyarországon a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete volt az első, amely a logisztika oktatását felsőoktatási szintre emelte már az 1980-as évek elején. Az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül az oktatási és kutatási portfólió, amelynek átalakítása a régió vállalatainak igényei szerint történt meg. Nem egyedi az oktatás ilyen módon való átalakítása, hiszen a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara valamennyi képzését felülvizsgálta ebből a szempontból is.

„Azok a képzések a legsikeresebbek, amelyeknél az egyetemi oktatást ki tudjuk egészíteni a vállalati ismeretekkel. Főként a különféle logisztikai rendszerek tervezésével, fejlesztésével és optimalizálásával foglalkozunk, így azokat a vállalatokat szólítjuk meg, akik az adott oktatási területen magas szintű gyakorlati tapasztalattal és azzal a hozzáadott értékkel rendelkeznek, amit ők tudnak biztosítani a képzéseink számára” – fogalmazott Tamás Péter.

„A Logisztikai napra meghívott ipari partnerek nagy részével hosszú ideje jó kapcsolatot ápolunk. A Robert Bosch kéziszerszámgyárával például különösen intenzív az együttműködésünk. Közösen hoztuk létre a logisztikai mérnöki mesterképzésen belül az ipar 4.0 folyamatmérnök specializációt, amely jelentős állami elismerést is kapott. Egy másik fontos együttműködésünk a logisztikai csomagolásfejlesztő szakmérnök képzés. Ennek a tematikáját és tananyagát ugyancsak a gyár vezetésével közösen alakítottuk ki. Ezekben a képzésekben, ha így lehet fogalmazni, egymást is oktatjuk, hiszen részt vesznek benne a vállalati szakemberek, akiknek tudása az egyetemi oktatók munkáját nagyon jól kiegészítik a jövő generációjának felkészítésében. De hasonlóan jó kapcsolatot ápolunk a SEG Automotive Hungary Kft.-vel is. Ezeknek a kapcsolatoknak az a legfőbb jelentősége, hogy az egyetem és a vállalat sokszor más területen kutat, így ötleteket tudunk egymástól meríteni, és ezen ötletek mentén tudunk együtt dolgozni” – mondta az intézetigazgató.

A jövőt tekintve számos irányvonal fogalmazódott meg. Ezek között az egyik, hogy a már akkreditált idegen nyelvű képzés mellett elinduljanak új másoddiplomás képzések is, amelyeket a Logisztikai Intézet a vállalatokkal közösen hoz létre. Ugyancsak fontos irányvonal, hogy ázsiai egyetemekkel kettős diplomás képzést alakítsanak ki. E tekintetben az első lépést jelenti, hogy előrehaladott egyeztetést folytatnak a Kirgiz Állami Műszaki Egyetemmel, ahol a remények szerint már a következő évben el tudnak indítani egy kettős diplomát adó képzést.