Szabadegyetem a történelmi Avason

2023. május 15.

Uni-Teraszt nyitott a XI. Avasi Borangoláson a Miskolci Egyetem. Miskolc egyik legnagyobb közösségi eseményén programjaival a tudomány és az egyetem világának emberi oldalát mutatta meg az universitas.

 

 

Régi hagyomány elevenedik meg az egy évtized óta megrendezett, Miskolc város napjához (május 11.) kötődő Avasi Borangolásokon: a miskolci bor- és pincekultúra. A történelmi Avas a Borangolások idején újra él, része a társasági életnek, a város kulturális életének, amelyhez ezer szállal kötődik a Miskolci Egyetem is.

Hamvas Béla A bor filozófiája című kitűnő könyvében úgy fogalmaz: „Minden bor (...) társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák.” Ha igaznak fogadjuk ennek a gondolatnak az üzenetét, megfogalmazható akár az is, hogy a miskolci universitas a (város)közösségben mutathatja meg leginkább a maga tudományos világát és szellemi kultúráját.

Az idei Avasi Borangoláson az egyetemi karok különleges és formabontó, a tudomány hétköznapi oldalára fókuszáló programjaikkal kapcsolódtak a történelmi Avason a Celláriumtól, az Avasi kilátón át a Papszerig, 68 helyszínen zajló kulturális és gasztronómiai rendezvényhez. Az egyetem történelmi folytonosságát a selmeci hagyományőrzők képviselték, míg a szőlészetben is használható geoinformatikai bemutató már a 21. század technológiájából adott ízelítőt. Csakúgy, mint a mesterséges intelligencia, vagy akár a mindennapjainkat átszövő adatelemzés témaköre. A mikroszkópos bemutatók az üvegtudomány és az anyagszerkezet titkait tárták fel, a borkorcsolyák kapcsán az egészségtudatos életmód került terítékre. A borral kapcsolatos játékos jogesetek a jogtudományra, a nemzetközi kvízjáték és a Konfuciusz Intézet kínai munkatársai a határokat nem ismerő kulturális értékekre, a látványos elektromos kísérletek és lézershow a műszaki tudás sokoldalúságára mutatott példát az Uni-Teraszra betérő látogatóknak.

Képgaléria >> Uni-Terasz a XI. Avasi Borangoláson