„Miskolcon nemcsak magabiztos a jelen, hanem bíztató a fenntartható jövő is”

2023. május 18.

A fenntartható, zöld és okos megoldásokon alapuló jövőtervezés állt a Miskolci Egyetemen május 18-án első alkalommal megrendezett Miskolc Campus Forum Green and Smart konferencia fókuszában. A hagyományteremtő találkozón a gazdasági, társadalmi, politikai és a tudományos élet mértékadó képviselői az egyetemi hallgatók előtt vitatták meg a fenntartható jövő legaktuálisabb kérdéseit.

A Miskolc Campus Forum Green and Smart konferencia háziasszonya, Marie-Theres Thiell, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának tagja bevezetőjében elmondta: napjainkban a fenntarthatóság az egyik fő téma, ami alatt nemcsak környezetvédelmi szempontokat értünk, hanem gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot is. Az első alkalommal megrendezett konferencia hosszú távú üzeneteként azt szeretnék elérni, hogy a Miskolci Egyetem a magyarországi, fenntarthatósággal foglalkozó egyetemek listájának kerüljön, ami Miskolc városát és az észak-keleti régió érdekeit egyaránt szolgálja. Megfogalmazta: ennek a célnak az eléréséért jelentős erőfeszítéseket tett Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány korábbi elnöke is a testület elindulásának szakaszában.

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány korábbi elnöke

 

„Ahhoz, hogy a jövő feladatait helyesen oldjuk meg, az is elengedhetetlenül fontos, hogy a jelent helyesen, reálisan, a valóságnak megfelelően mérjük fel. Meggyőződésem, hogy ebben a magasan képzett, kiművelt emberfőknek meghatározó a szerepe és óriási a felelőssége” – mondta a konferencia ötletének megvalósításában szerepet vállaló Varga Judit. Kijelentette: a Miskolci Egyetemen megvan az a több tudományágat felölelő tudás, amely környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt válaszokat tud adni a felmerülő kérdésekre. Hozzá tud járulni a környezettudatos gondolkodás közösségi szintű alakításához, a fenntartható, zöld és okos megoldásokon alapuló jövőtervezéshez.

„Nem véletlen, hogy nőtt a Miskolci Egyetem népszerűsége a fiatalok körében” – idézte az idei felvételi időszak statisztikáját Varga Judit. – „Negyven százalékkal nőtt a Miskolci Egyetemet a jelentkezési lapjukra első helyre beíró fiatalok száma, sőt összeségében is 40 százalékkal nőtt a jelentkező diákok száma az elmúlt egy évben. Az eredmények és tervek fényében mondható, hogy Miskolcon nemcsak magabiztos a jelen és bíztató a jövő, hanem a jelek szerint még fenntartható is! Ez pedig akár lehetne a Miskolci Campus Forum Green and Smart nemzetközi üzleti konferencia ars poeticája is” – fogalmazott.

A tradíció és a megújulás, a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás képessége tette lehetővé az évszázadok során a Miskolci Egyetem fennmaradását. Tudatos építkezés eredménye, hogy az intézmény ma már ott szerepel a nemzetközi rangsorokban – hangsúlyozta köszöntőjében Prof Dr. Horváth Zita rektor. Emlékeztetett: az egyetemi modellváltáskor megfogalmazott „Green and Smart Campus” koncepció megfogalmazásakor elsődleges szempont volt az erőforrások fenntartható kezelésének az előtérbe helyezése, a térség vállalatainak ez irányú elképzeléseinek támogatása a kutatás oldaláról. Az egyetem célja ugyanakkor olyan tudatos értelmiségi generációknak a kinevelése, amely szemléletével és tevékenységével fenntartható módon képes hozzájárulni az észak-magyarországi térség gazdasági-társadalmi fejlődéséhez.

A megnyitót követően vitaindító pódiumbeszélgetés tartottak Áder János volt köztársasági elnökkel és Dr. Koncz Zsófiával, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettesével a fenntartható jövő, valamint a zöld és okos fejlődés felelősségének magyar útjáról, majd Miskolci Egyetem meghívott vendégeivel a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot szakmai nézőpontból elemezték.

A rendezvény a Miskolc Campus Forum Smart and Green díjátadó ünnepségével zárult.

A pódiumbeszélgetésen elhangzottakra és a díjazottak méltatására visszatérünk.

Vitaindító pódiumbeszélgetés Áder János volt köztársasági elnökkel és Dr. Koncz Zsófiával, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettesével. A kérdező: Marie-Theres Thiell, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kurátora.