Mintaadók a régió környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságában

2023. május 19.

A fenntarthatóságért tett erőfeszítéseikkel mintaadó szervezetek elismerésére díjat alapított a Miskolc Campus Forum Green and Smart konferencia alkalmával az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriuma és a Miskolci Egyetem. Az elismeréseket az észak-magyarországi régió fenntartható környezeti, gazdasági és társadalmi fejlesztésében mintaadó üzleti, egészségügyi és közösségi szervezeteknek adták át a május 18-án tartott konferencián.

 

Környezeti Fenntarthatóság díj: MIREHU Nonprofit Kft.

A MIREHU Nonprofit Kft. a Miskolc és környezetének települési szilárd hulladékának kezeléséért felelős. A Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karával számos közös kutatásban, fejlesztésben vett részt, segíti az egyetem kutatási tevékenységét, mind helyszíni vizsgálatok támogatásával, a szükséges erőforrások biztosításával, mind szakmai konzultációval, egyeztetéssel. Az üzemlátogatások során a lehető legrészletesebben informálják a BSc-s, MSc-s, illetve a szakmérnök hallgatókat a tevékenységükről, technológiájukról, és a hulladékgazdálkodásban meglévő kihívásokról. Emellett a magas színvonalú szakmai munka mellett kiemelt tevékenységet folytatnak a körforgásos gazdaság, hulladékgazdálkodás területének szemléletformálása vonatkozásában.

A díjat Ladányi Roland, a MIREHU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (b) vette át

 

Gazdasági fenntarthatóság díj: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház

Beruházásokkal, korszerűsítésekkel újult, illetve újul meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház: valamennyi telephelyén épít, fejleszt az egészségügyi intézmény. 2018-tól több mint 20 milliárd forintnyi értékben mérhető a beruházások nagyságrendje (eddig), amelyek tervezésénél, kivitelezésénél fontos kritérium a hatékony, környezetbarát gyakorlat. Az intézmény célja, hogy olyan környezetközpontú irányítási rendszert működtessen, amely elősegíti a természeti erőforrások megóvását, a szennyezések és kockázatok csökkentését, a munkatársaink, és a környéken lakók egészségének megőrzését. A kórház három városban, hat telephelyen végzi feladatát; tavaly elnyerte – a Virtuális Erőmű Program részeként – az Energiatudatos Kórház címet.

A díjat dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója vette át

 

Társadalmi fenntarthatóság: Szimbiózis Alapítvány

„Elkötelezetten a társadalmi változásokért” szlogennel azonosítják azt a szerteágazó tevékenységet, amely a Szimbiózis Alapítványra jellemző. Segítő tevékenységük fókusza a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítására irányul, ugyanakkor minden programjukat átszövi a társadalmi környezet pozitív attitűdjének, szemléletének előmozdítása. Nem csupán az integrált munkahelyek működtetése, táborok és rendezvények megszervezése és lebonyolítása az erősségük, hanem határozott erőfeszítéseket tesznek az általuk segítettek közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférése, illetve nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedése érdekében. Támogatják a fogyatékossággal élőket abban, hogy egyenrangú polgárokként, jó szomszédokként, értékes munkatársakként jelenjenek meg a mindennapokban. A több mint 20 éves Szimbiózis Alapítvány elnevezése is utal az önmagukban egyedi értékeket képviselő, de megnyilvánulásukban a harmonikus egymásrautaltságot kialakító életformáknak. Szimbolizálja az egyén és a közösség, a hagyományok és a technikai vívmányok, a mesterséges és a természeti környezet szükségszerű kapcsolatát, ahol csak az egyensúlyi állapot megtartása jelenthet „életképes létesülést".

A díjat Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke nevében Czene Veronika vette át