„Bevetésre” képzik az ipari beruházási szakembereket

2023. május 25.

Sok évtizedes, folyamatos beruházások során összegyűlt tapasztalatait osztotta meg a MOL-csoport beruházás vezetője a Miskolci Egyetemen az újonnan indult ipari beruházási szakmérnök szakirányú továbbképzés vendégelőadójaként.

A beruházásintenzív ipar szükségleteit ipari beruházási szakmérnökökkel, hiánypótló és egyedülálló képzéssel támogatja a Miskolci Egyetem 2023 februárjától. A két féléves szakirányú továbbképzés célja, hogy azonnal „bevethető”, naprakész tudással felvértezett új szakembereket képezzen, illetve a már gyakorlott szakemberek számára olyan összefüggéseket és nemzetközi jó gyakorlatokat mutasson be, amelyek segítik az eredményesebb munkavégzésüket.

A képzés megalapításában és elindításában a Miskolci Egyetem stratégiai partnere a MOL-csoport. Az együttműködés keretében Dr. Juhász Balázs, a MOL beruházás vezetője vendégelőadóként látogatott a campusra. A szakembertől a számos érdekes szakmai információ mellett azt is megtudhatták a hallgatók, hogy miért kiemelt fontosságú az úgynevezett stakeholder-menedzsment (a projektben befolyással bíró, vagy a projekt hatásaiban érintett kulcsszereplők kezelése, informálása és bevonása), és miként történik a beruházási projektek egyes fázisainak engedélyezése a ’stage gate’ folyamat során.

„A jó projekttámogató együtt él a projekttel, és érti is az adatot” - emelte ki a Dr. Juhász Balázs, aki tapasztalati tudást ugyancsak hangsúlyozta. A MOL-csoportban rendkívül nagy tudás gyűlt össze az elmúlt évtizedekben lezajlott beruházások során. Az újonnan indult szakirányú továbbképzésben résztvevők ennek a tudásvagyonnak egyes részeibe nyerhettek bepillantást.

Az idén februárban indított ipari beruházás szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzésben jelenleg több mint 15 hallgató tanul a Miskolci Egyetemen. A tananyagban szerepelnek többek között a technológia-iparban elengedhetetlen műveleti, nyomástartó-rendszer tervezési és biztonságtechnikai ismeretek, projekt és portfólió ’stage gate’ folyamatok értelmezése, projekt tervezés és előkészítés, szerződés és claim-menedzsment, modern létesítménytervezés, projekt kontrolling, költségbecslés, projekt portfólió- és programmenedzsment. A képzés a tervek szerint folyamatosan indul a jövőben is a Miskolci Egyetemen.

A nagy volumenű ipari beruházások levezényléséről tartott előadást Dr. Juhász Balázs, a MOL beruházás vezetője