Mi a jó? – közgazdász szemmel

2023. május 27.

Három megközelítésből értelmezték a jóléti állam és a közjó kérdéseit neves közgazdászok a Miskolci Egyetem gazdászhallgatói és oktatói előtt tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Merjünk elképzelni egy olyan gazdasági rendszert, amelynek nem a növekedés az alapja… Többek között ez is felmerült azon az előadáson, amelyen Dr. Baritz Sarolta Laura OP domonkos rendi nővér, a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban képzés és misszió egyik alapítója és Dr. Pogátsa Zoltán közgazdász, az Új Egyenlőség online társadalomelméleti magazin alapító-főszerkesztője, a skandináv gazdasági modell hazai úttörője volt a vendégelőadó. A kerekasztalbeszélgetésen Dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem professor emeritusa, a Gazdaságtudományi Kar egykori dékánja vett részt.

A „Jóléti állam vagy Közjó?” című, Dr. Szilas Roland, a budapesti Corvinus Egyetem docense által moderált diszkurzuson számos aktuális, a közgazdász hallgatókat és oktatókat is érdeklő témakör terítékre került.

Dr. Baritz Sarolta Laura OP domonkos rendi nővér szemléletének fókuszában a közjó és az emberközpontú gazdasági modell áll. Ezzel szemben Dr. Pogátsa Zoltán nézőpontja a szociális jóléti állam megteremtésére épít, amely olyan modell, amely az embert helyezi a középpontba, de összhangban áll a fenntartható gazdasággal. A Dr. Pogátsa Zoltán által támogatott nézőpont azt mondja: merjünk elképzelni egy olyan gazdasági rendszert, amelynek nem a növekedés az alapja.

A „Jóléti állam vagy Közjó?” kerekasztal-beszélgetésen a Miskolci Egyetem hallgatói és oktatói is a témakörhöz kapcsolódóan érdeklődő kérdéseket tettek fel.

Dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem professor emeritusa, Dr. Baritz Sarolta Laura OP domonkos rendi nővér, a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban képzés és misszió egyik alapítója, Dr. Szilas Roland, a budapesti Corvinus Egyetem docense és Dr. Pogátsa Zoltán közgazdász, az Új Egyenlőség online társadalomelméleti magazin alapító-főszerkesztője