Szakestély a selmeci Alma Mater megsegítésére

2023. május 31.

Szakestélyen gyűjtöttek adományt a Selmecbányán pusztító tűz okozta károk helyreállítására a Miskolci Egyetemen.  A rendezvény hagyományai szerint 8 himnusz hangzott el, köztük a bányászok, az erdészek és a kohászok himnusza is. Az esemény bevétele – hasonlóan a Soproni Egyetemmel közösen szervezett gyűjtéshez - az egykori Alma Mater helyreállítását szolgálja.

“Büszkék vagyunk selmeci múltunkra. Ezek a hagyományok többnyire kellemes programokhoz kötődnek: szakesteket tartunk, gyűrűt avatunk, búcsúzunk a várostól a Szalamanderrel, de említhetem diplomaosztóinkat, tanévnyitóinkat is, amelyek mind a selmeci hagyományok köré fonódnak, ehhez kapcsolódnak” - emelte ki Prof. Dr. Horváth Zita rektor. “Most azonban egy szomorú aktualitása is van a szakestélynek, ugyanis ez egy kifejezetten jótékonysági céllal megszervezett program, hiszen az itt befolyt összeget - a tűzvész okán - felajánljuk Selmecbánya város polgármesterének, ezzel a helyreállítási munkákhoz szeretnénk hozzájárulni. Június elsején a Soproni Egyetem rektorával együtt elmegyünk Selmecbányára, ahol átadjuk polgármester asszonynak az összegyűlt adományokat. Reméljük, hogy ezzel egy kicsit segíteni tudunk, hiszen nem csak üres szólam az, hogy ha “Selmec hív, mi ott leszünk!”.

“Amikor megláttam ezt a tűzesetet, késztetést éreztem magamban, hogy tegyünk azért, hogy Alma Materünket segítsük, támogassuk a felújítást” - mondta Daday Tamás hagyományőrző hallgató. “Az ittlévők fizikai jelenlétükkel is kifejezhetik a Selmeci Diákhagyományok iránti érzelmeiket, hiszen a befolyó összeg mind az adománygyűjtő számlára megy, amellyel mi is a felújítás költségeihez járulunk hozzá - tette hozzá.