Az egészségügy terén nemzetközi mozgásban tartják a kommunikációt

2023. június 2.

Nemzetközi oktatóanyagot dolgoznak ki a hallgatók, oktatók és a gyógytornász szakma számára a Miskolc Egyetem Egészségtudományi Karának közreműködésével.

A közelmúltban európai és török egyetemek képviselői jártak a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karán, ahol egy workshopon az európai partnerintézményekkel egyeztettek a részletekről. A téma Finnországban például jól ismert, de más országokban még kevésbé bejáratott: miért fontos és milyen aspektusai vannak a kommunikációnak a gyógytornában?

„A projekt a fizioterápia online oktatási forrásainak kihasználására egy kurzust hoz létre, amely hosszú távon támogatást nyújt a hallgatók, gyakorló orvosok számára. Remélhetőleg az egész fizioterápiás közösségnek hozzáférést biztosít a mozgáselemzéssel kapcsolatos naprakész információkhoz, amiről a szakma úgy ítélte meg, hogy nagy szükség lenne rá. Ez pedig a pácienssel vagy klienssel való kommunikációra való összpontosítás, attól függően, hogy hol végezzük a gyakorlatunkat. A kultúraérzékeny kommunikáció néha terápiás eszköz is, és bizonyosan találhatunk, ajánlhatunk néhány módszert a páciensekkel való párbeszéd kezelésére” - emelte ki Anna-Stefanowicz-Kocol, a Mov-E projekt menedzsere a lengyelországi Tarnow Egyetemről.

A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karán tartott workshopon Dr. Lukács Andrea intézetigazgató szintén azt hangsúlyozta, hogy milyen előnyei lesznek az online kurzusnak és milyen hozadéka van az együttműködésnek. Hiszen a mozgáselemzés vizsgálata közben interkulturális problémák merülhetnek fel, akár vallási, akár más kulturális környezetből érkezők, más szokásokkal rendelkezők esetében.

„A kérdés mindig az, hogyan tudjuk ezt lehet kezelni. A mozgáselemzéssel foglalkozó kurzus 15 videós anyagból áll majd össze, amit a hallgatók is elvégezhetnek. De profitálni fognak belőle az oktatók is, mert ez a témának egy teljesen új fókuszból való megközelítése. Az interkulturális kommunikációs nálunk annyira még nem jelent problémát, viszont a finn egészségügyben ez már régen egy működő dolog. Ők nagyon sok ötlettel jöttek. Minden kultúrában más és más problémák merülnek fel, amit be tudunk majd mutatni” - mondta Dr. Lukács Andrea.

A nemzetközi kapcsolatok erősítése kiemelten fontos a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara számára. A workshop kapcsán Dr. Kiss-Tóth Emőke, a kar dékánja azt is hozzátette, hogy ezen a módon a kar képzési portfólióját is bővítik.

„Szeptembertől angol nyelven indítjuk a diplomás ápoló BSc képzést, emellett szeretnénk bővíteni azon tantárgyak körét, amelyeket angol nyelven hirdetünk meg. Azt már most látjuk, hogy például az angol nyelvű ápolókra nemcsak Stipendium Hungaricum program keretében, hanem önköltséges program keretében is jelentkeznek hallgatók nem csak Európából, hanem Európán kívülről is. Az ilyen jellegű képzési struktúra bővítést is elsődlegesnek tartjuk” - foglalta össze Dr. Kiss-Tóth Emőke.