Igényekhez igazított képzésfejlesztés

2023. június 15.

A tanterv- és képzési tartalomfejlesztés új útján indult el a Miskolci Egyetem: Regionális Munkaerőpiaci Fórumokon igyekszik felmérni, hogy a szakmai ismereteken felül milyen elvárásokat támasztanak a térség munkaerőpiaci szereplői a pályakezdő diplomások felé. A cél egy innovatív tantervfejlesztési protokoll kidolgozása, amely az egyetem valamennyi képzési területére kiterjed.

A naprakész, trendeket és újszerű megoldásokat követő tudáson felül a pályakezdő diplomásoknak olyan készségekkel és képességekkel is rendelkezniük kell, amelyeket a folyamatosan változó munkaerőpiac megkövetel. A Miskolci Egyetem nemzetközi kitekintésű elemzése arra mutatott rá, hogy az álláspályázatokban munkaadói oldalról hangsúlyos elvárásként fogalmazódik meg a változásokhoz való alkalmazkodás, a csapatmunkára való alkalmasság, valamint a személyes készségek fejlesztésének képessége. Munkakörtől függően ezek mellett számos olyan speciális igény merül föl, amelynek teljesítésére az oktatás módszertanának megújításával fel kell készíteni a hallgatókat.

A munkaadói igények feltérképzése állt azoknak a Regionális Munkaerőpiaci Fórumoknak a középpontjában, amelyet a Miskolci Egyetem kezdeményezett a térség meghatározó munkaerőpiaci szereplőivel. A cégek, intézmények szakemberei által megfogalmazott elvárások segítik az intézményt egy olyan képzési portfólió kialakításában, amelyben még inkább hangsúlyossá válnak a mindennapi munkához szükséges gyakorlati ismeretek – mondta a találkozósorozat megnyitóján Dr. Szilágyi Roland oktatási rektorhelyettes. „A munkaadói oldalról megtámogatott képzési tanterv- és tartalomfejlesztés lehetővé teszi, hogy a Miskolci Egyetem elébe menjen a speciális elvárásoknak, akár új szakmák oktatásának” – tette hozzá.

Az innovatív pedagógiai módszerek kidolgozása szorosan kapcsolódik a „DigitALL – Az oktatás digitális átalakítása a Miskolci Egyetemen” projekthez, amely a képzési tevékenység támogatásán túl hozzájárul ahhoz is, hogy a hallgatók gyakorlati tudása még inkább illeszkedjen a munkaerőpiac elképzeléseihez. Erről már Prof Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora beszélt, aki kifejtette: „A képzési területek áttekintésének, szükséges megújításának célja, hogy olyan, sokoldalúan felkészült fiatalok lépjenek ki az egyetemről, akiknek versenyképes tudására megvan a fogadókészség.”

A gyakorlatközpontú szemlélet növelése erőteljes stratégiai célkitűzés a felsőoktatás minden képzési területén – szögezte le dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese, aki szerint nincs olyan tudományterület, ahol ne lehetne a hallgatókat felkészíteni a munkaerőpiac bizonyos elvárásaira is. A Miskolc Egyetem Regionális Munkaerőpiaci Fórumainak jelentőségét kiemelve úgy fogalmazott: „Az egyetem számára elengedhetetlen, hogy a munkaadók megfogalmazzák, mik azok a képességek, amelyekre a pályakezdő diplomásoknak szükségük lesz ahhoz, hogy már az első években sikeresek legyenek a munkájukban.”

A Regionális Munkaerőpiaci Fórumok a „DigitALL - Az oktatás digitális átalakítása a Miskolci Egyetemen” elnevezésű, RRF-2.1.2-21-2022-00001 program részeként valósultak meg az Állam- és Jogtudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, valamint az Egészségtudományi Kar részvételével.