Szemléletváltás a tudományos közéletben - együttműködés Eötvös Loránd Kutatási Hálózattal

2023. június 19.

Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Miskolci Egyetem annak érdekében, hogy a felsőoktatás, a tudomány, és ezáltal az egész magyar társadalom számára hasznos eredmények elérését támogassák. A kutatási hálózat elnöke, Gulyás Balázs hangsúlyozta: szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a magyar tudományos innovációt visszakerüljön a világ legjelentősebb tudománytermelő országainak szintjére.

„Kiemelt feladatunk, hogy a tudományt és a kutatást a magyar emberek szolgálatába állítsuk. E törekvés fontos része a szemléletváltás, amely szerint az eredmények értékét a publikációk számán és az idézettségen túl a társadalom és a gazdaság számára nyújtott hasznosságban is mérjük” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Gulyás Balázs, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (szeptembertől új nevén Magyar Kutatási Hálózat) elnöke, aki májusi kinevezése után először a Miskolci Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a szervezet nevében.

Az elnök a kutatási hálózat fontos feladataként szólt arról is, hogy az óriási múlttal rendelkező magyar tudományos életet visszaemeljék a legjelentősebb tudományos innovációt képviselő országok szintjére. Ezt meglátása szerint csak a tudományos élet legjelesebb képviselőivel együttműködésben lehet megtenni.
„Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat több mint háromezer fős kiváló kutatói gárdájára és komoly tudományos potenciáljára építve, a kutatói szabadság megőrzése mellett, a Neumann János Programban megfogalmazott stratégia mentén kívánjuk jelentősen javítani Magyarország tudományos teljesítményét a nemzetközi színtéren. Többek között e célunk szempontjából is nagy jelentőségű a Miskolci Egyetemmel, a világ egyik legrégebbi műszaki felsőoktatási intézményével most megkötött együttműködési megállapodás” – fogalmazott.

Gulyás Balázs, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (szeptembertől új nevén Magyar Kutatási Hálózat) elnöke

 

A tudományos életben történő szemléletváltás fontosságára Gulyás Balázs példaként említette, hogy a világ országait az innovációs képességük és innovációs sikereik alapján értékelő Globális Innovációs Indexen 2022-ben Magyarországot a 34. helyre sorolták, miközben 1981-ben még a 14. helyen szerepelt a rangsorban. Az elmúlt évtizedekben tapasztalható visszaesés általános tendencia, ami arra vezethető vissza álláspontja szerint, hogy a gyökeres változás történt a tudományos világban. Az innováció világtérképét átrajzolták a feltörekvő ázsiai országok, amelyek egy új modellt valósítottak meg. A paradigmaváltás lényege, hogy a kutatói szabadságra építve arra fókuszáltak, amire a nemzetünk fennmaradásához, az emberek jólétéhez és biztonságához szükséges. Gulyás Balázs szerint ennek a trendnek a leglényegesebb, Magyarországra alkalmazható elemeit szükséges felhasználni ahhoz, hogy a múltban méltán világhíres magyar tudományos élet megújításával hazánk ismét a legjobb innovációs tudást termelő országok közé tartozzon. Ennek elérése érdekében szövetségre kell lépni nem csak a felsőoktatási- és kutatóintézetekkel, hanem a társadalom valamennyi szereplőjével. „Ösztönözni kell a döntéshozókat és a magyar nemzet valamennyi tagját, hogy támogassák ezt a folyamatot. Érdemes a tudomány, a kutatás, az innováció világába több anyagi eszközt fektetni, mert ez megtérül befektetés az országnak és a nemzetnek” – mondta Gulyás Balázs.

„A Miskolci Egyetem célkitűzése, hogy magasabb szintre emelje a nemzetközi kutatásokban való részvételét, a kutatással alátámasztott oktatást” – emelte ki az együttműködési megállapodást a Miskolci Egyetem részéről aláíró Prof. Dr. Szűcs Péter általános rektorhelyettes. A munkakapcsolat lehetővé teszi, hogy közös pályázatok, együttműködésre épülő kutatási projektek, hazai és nemzetközi konferenciák, továbbképzések szervezésében dolgozzanak közösen. Emellett törekednek a doktori képzés erősítésére, így közös témakiírásokkal segítik a doktori képzésben részt vevő hallgatók kutatómunkáját.

„A Miskolci Egyetemen büszkék vagyunk arra, hogy intézményünkben az oktatás mellett stratégiai szintű, multidiszciplináris kutatások is folynak, amelyek eredményei beépülnek a karok oktatási tevékenységébe. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózattal létrejött együttműködési megállapodás egy kölcsönösen előnyös, példaértékű közös szakmai tevékenység keretét teremti meg, amelynek révén a társadalom, a felsőoktatás és a tudományos közélet számára egyaránt hasznos eredményeket tudunk elérni” – mondta Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese.

Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese és Gulyás Balázs, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke