Vas, arany, gyémánt, rubin… A tisztelet és az elismerés diplomája

2023. június 23.

Ötven, hatvan, hatvanöt és hetven évvel ezelőtt diplomát szerzett mérnököket köszöntött a Miskolci Egyetem. Az annakidején még bánya- és kohómérnök karon végzett egykori hallgatók szakmai életpályáját jubileumi oklevéllel ismerte el az Alma Mater.

„Egy egyetem történetében, hírnevének formálásában komoly szerepe van annak, hogy az intézményből kikerülő diplomások hogyan állják meg helyüket szakmájukban és az életben. A Miskolci Egyetemen számos kiemelkedően sikeres életpályát befutott szakember végzett, ami bizonyság arra, hogy elődeinktől nagyszerű képzést kaptak. Tehetségük és kitartásuk révén jó hírét vitték idehaza és a világban a selmeci alapítású intézményünknek” - fogalmazott a jubileumi diplomák átadására összehívott nyilvános, ünnepi szenátusülésen Prof. Dr. Szűcs Péter általános rektorhelyettes. Hozzátette: bízik abban, hogy az egykori diákok tanácsaikkal és egyedülálló tapasztalataikkal a jövőben is segítik egyetemüket. Erre utalt egy Leonardo da Vincitől származó idézettel, ami szerint „Attól kért tanácsot az ember, aki a maga ügyeiben is helyesen jár el.”

 

Prof. Dr. Palotás Árpád, az Anyag- és VEgyészmérnöki KAr dékánja, Porf. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese és Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Múszaki Föld- és Anyagtudományi Kar dékánja

 

Az egyetem egykor rektora, Zambó János 1963-ban elhangzott tanévnyitó beszédét idézve Prof Dr. Szűcs Péter hozzátette: az oktatóknak elsőrangú feladata, hogy a diákokat a szakma ismeretére megtanítsa, de ennél még fontosabb, hogy a hallgatókból egyenes, őszinte, nyíltszívű, szakmájukat, hazájukat szerető mérnököket neveljen, amire példa a jubiláló diplomások életútja.

„Évszázados múltú egyetemünk egyik legfontosabb alapfeladata továbbra is a felsőfokú szakemberképzés. Természetesen nagyon sok minden megváltozott az elmúlt évtizedek alatt, hiszen folyamatosan alkalmazkodnunk kellett a változó körülményekhez, igényekhez és kihívásokhoz. Ez a mi erősségünk, hiszen ez az intézmény nemcsak tudományos teljesítményéről, hanem szellemiségéről is híres. Selmeci hagyományaink, az összetartozás és egymás segítésének tradicionális gondolatai ma is velünk élnek. Az Alma Mater a jubileumi oklevél átadásával tiszteletét és elismerését kívánja kifejezni önöknek azért a munkáért, amellyel hozzájárultak a műszaki haladáshoz, gazdagították hazánkat és a világot. Elkötelezett és sikeres munkájuk, életpályájuk példaként szolgál az intézmény mai és jövőbeni hallgatóinak egyaránt” – zárta gondolatait a rektorhelyettes.

 

A Miskolci Egyetem Szenátusa a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar dékánjának előterjesztésére a jogelőd Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karán 1953-ban végzett 4 fő vasokleveles mérnök részére rubinoklevelet, az 1958-ban végzett 12 fő gyémántokleveles mérnök részére vasoklevelet, az 1963-ban oklevelet szerzett 22 fő aranyokleveles mérnök részére gyémántoklevelet, és az 1973-ban Miskolcon végzett 42 mérnök részére aranyoklevelet adományozott. 

 

Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar dékánjának előterjesztésére a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohómérnöki Karán 1958-ban oklevelet szerzett 4 fő részére vas oklevelet, az 1963-ban oklevelet szerzett 2 fő részére gyémántoklevelet, és az 1973 kohómérnöki oklevelet szerzett 38 fő részére aranyoklevelet adományozott.