Kormánytámogatással készülhet a Miskolci Egyetem az Európai Egyetemi Játékokra

2023. június 26.

20,6 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Miskolci Egyetem a 2024-es Európai Egyetemi Játékok megvalósításához szükséges infrastrukturális fejlesztésekre – írta meg Dr. Varga Judit igazságügyi minisztert idézve a Borsod Online hírportál. A fejlesztéseknek köszönhetően 21. századi formát ölt majd az egyetem: megújul két kollégium, valamint a menza épülete.

A 2020. augusztus 1-jén elindított modellváltásnak köszönhetően felgyorsultak az események a Miskolci Egyetemen, a folyamat több szempontból is új pályára helyezte a felsőoktatási intézményt – mondta Dr. Varga Judit. Úgy látja: a modellváltás lendületét nem törték meg az alapítványi fenntartású magyar egyetemeket érintő brüsszeli követelések sem, és a magyar kormány támogatja az intézmények infrastrukturális fejlesztéseit és nemzetközi láthatóságát, hiszen a kabinet célja, hogy 2030-ra egy hazai egyetem a világ száz, három pedig az Európai Unió száz legjobb egyeteme közé kerüljön. 

„A nagyszabású nemzetközi események, mint például a 2024-ben megrendezendő Európai Egyetemi Játékok, azt a cél szolgálják, hogy a Miskolci Egyetem egyre jobb helyen szerepelhessen a világ oktatási-képzési-kutatási palettáján. Alma Materem, a Miskolci Egyetem sorsát a szívemen viselem, és ez nem változott azzal, hogy lemondtam kuratóriumi elnöki pozíciómról” – tette egyértelművé az igazságügyi miniszter. Hozzátette: „Az egyetemi modellváltás szabadságot és felelősséget jelent, amelynél fantasztikusabb dolog kevés történt az elmúlt 50-100 évben a magyar felsőoktatásban. A modellváltás lendülete hozza magával azt is, hogy a Miskolci Egyetem a 20,6 milliárd forint kormányzati támogatásból megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően XXI. századi formát fog ölteni” - mondta.

Arról, hogy milyen fejlesztések valósulnak majd meg a kormányzati támogatásból a Miskolci Egyetem, elmondta: az állami forrásból két helyi védelem alatt álló kollégium újul meg a tervek szerint 2024 márciusára. Turisztikai szempontból is előnyös az infrastrukturális fejlesztés, hiszen a nyári idegenforgalmi szezonban a minőségi egyetemi szállások a Miskolcra érkező vendégek fogadására is alkalmasak. A kormányzati támogatásnak köszönhetően hamarosan elkezdődhet az egyetemi étterem épületének és környezetének teljes megújítása. A 20,6 milliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően XXI. századi formát fog ölteni az egyetem.

„A versenyképes szemlélet, amely össze van kapcsolva az állami költségvetési támogatással, elő tudja mozdítani, hogy a Miskolci Egyetem kiemelkedhessen a nemzetközi rangsorokban. A campuson befejezési szakaszában van a szintén állami támogatásból megvalósuló európai tudásközpont építése. Ennek az infrastrukturális beruházásnak az összértéke közel 10 milliárd forint” – emlékeztetett Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter.

(via boon.hu)

A cikk teljes terjedelmében a boon.hu-n olvasható >> 

 

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának korábbi elnöke