A legjobbak között a világranglistán

2023. július 6.

A Miskolci Egyetem a világ legjobbjai közé került a nemzetközi felsőoktatási színtéren a legtöbbet hivatkozott QS World University Ranking 2024 világranglistán. A miskolci universitas a 1201-1400. helyen, a vizsgált magyarországi egyetemek között pedig a 9. helyen áll abban a jelentésben, amit a napokban tett közzé a brit QS Quacquarelli Symonds globális felsőoktatási elemzőcég.

A rangsorok közzétételének huszadik évfordulóján a QS vezető alelnöke, Ben Sowter felhívta a figyelmet arra, hogy a lista „minden eddiginél jobban igazodik a Z és az Alfa generáció prioritásaihoz, azokhoz a területekhez, amelyek kiemelten fontosak a következő nemzedékek szebb jövőjének alakításához”.

A brit Quacquarelli Symonds kilenc szempont szerint vizsgálja a világ felsőoktatási intézményeinek teljesítményét: az intézmény akadémiai elismertsége; a hallgatók elhelyezkedési lehetőségei és a munkaadók visszajelzései; az oktatók és a hallgatók aránya; a tudományos munkák idézettsége; a karok hallgatóinak száma; a külföldi oktatók, kutatók aránya; a nemzetközi kutatási együttműködések; a külföldi hallgatók száma; valamint a felsőoktatási intézménynek a társadalmi és környezeti fenntarthatóságért tett erőfeszítései.

A QS World University Ranking 2024-es rangsorában 1499 felsőoktatási intézmény szerepel a világ 104 országából, köztük 11 magyarországi.