Ösztöndíjprogram külföldi hallgatóknak - a Miskolci Egyetemen is

2023. július 10.

Tízéves jubileumát ünnepelte a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram a Miskolci Egyetemen is. Az ösztöndíjasok meleg szívvel ajánlották a programot tapasztalataik alapján.

„A Stipendium Hungaricum ösztöndíjat 2018-ban kaptam meg a mesterszakra, most pedig újra megkaptam a PhD-képzésre itt a Miskolci Egyetemen. Nagyon szeretem. Különböző rendezvényeken vehettem részt, voltam mentor és koordinátor. Azt kívánom az új hallgatóknak, hogy jöjjenek ide, érezzék jól magukat a Miskolci Egyetemen. Élveztük, hogy itt lehetünk”, foglalta össze a tapasztalatait Mohamed Hamdy Eid Hemida, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar hallgatója.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíj a magyar kormány legrangosabb felsőoktatási ösztöndíjprogramja, amely a képzések széles skáláját kínálja kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező, kiemelkedő teljesítményt nyújtó nemzetközi hallgatók számára. Az ösztöndíj célja, hogy támogassa a magyar felsőoktatás nemzetközivé válását és folyamatos fejlődését, erősítse a tudományos és kutatói közösség nemzetközi kapcsolatait, valamint elősegítse a magyar felsőoktatás jó hírnevét és versenyképességét világszerte. A magyar kormány által 2013-ban alapított programot a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyeli és a Tempus Közalapítvány kezeli.

„A Miskolci Egyetemet választottam a PhD-képzéshez, és 2019-ben kezdtem el a tanulmányaimat. A témám a megújuló energiához kapcsolódik, és a legjobb egyetemet találtam meg a Miskolci Egyetemen, ahol a kutatásomat előre vihetem. A Stipendium Hungaricum programan sok nemzetközi barátot szereztem, és nagyon büszke vagyok arra, hogy most, ebben az évben fejezem be a doktori tanulmányaimat”, összegezte Baibhaw Kumar, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar hallgatója.

A program Magyarország és a küldő országok kormányai közötti kétoldalú oktatási megállapodásokon alapul. Öt kontinensen, több mint 90 országban érhető el, és évente több tízezer nemzetközi diákot vonz. A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram a jelentkezők számára több mint 1200 teljes képzési programot kínál, amelyek minden felsőoktatási területet lefednek minden képzési szinten, beleértve a részmunkaidős és doktori képzéseket is. Egy felmérés szerint az ösztöndíjasok több mint 93 százaléka ismét Magyarországot választaná, ha újra lenne lehetősége jelentkezni a programba.