„Selmec összeköt minket” – Miskolcon járt a selmecbányai delegáció

2023. július 13.

Tízmillió forint gyűlt össze azon a számlán, amelyet a selmecbányai tűzvész kárainak enyhítésére hozott létre két, Selmeci hagyományokkal rendelkező hazai egyetem, a soproni és a miskolci intézmény. Az adományozási szerződést Selmecbánya képviseletében Nadezda Babiakova, a város polgármestere írta alá a Miskolci Egyetemen.

Adománygyűjtést indított a selmecbányai tűzvész kárainak helyreállításáért a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem írtuk márciusban. Hatalmas tűz pusztított idén Selmecbánya történelmi belvárosában. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő területet érintő tűzvészben jelentős károk keletkeztek. A két magyarországi egyetem késlekedés nélkül a selmecbányaiak segítségére sietett.

Emellett a hallgatók is az ügy mellé álltak, szakestélyen gyűjtöttek adományt a Selmecbányán pusztító tűz okozta károk enyhítéséért. Az összegyűlt adományok kapcsán június első napján mindkét egyetem képviselői személyesen látogattak el Selmecbányára, a szlovákiai város képviselőihez. Erről itt olvashatnak.

A képen balról: Henrieta Godova, a selmecbányai városháza hivatalvezetője, Prof. Dr. Horváth Zita rektor, Nadezda Babiakova, Selmecbánya polgármestere és Prof. Dr. Szűcs Péter általános rektorhelyettes

- Júniusban átadtunk egy szimbolikus adományt, de magát az adományozási szerződést most írtuk alá, mert nem zártuk le június elsejével azt a számlát, amelyen a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem által indított kezdeményezésben az adományok gyűltek - nyilatkozta a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita. - Akkor összesen 8 millió forint gyűlt össze erre a célra, most, a szerződés aláírásnak napján összesen tízmillió forintról tudtuk kiállítani az adományozási szerződést - emelte ki a rektor. 

A szerződést Nadezda Babiakova, Selmecbánya polgármestere és a Miskolci Egyetem rektora látta el kézjegyével Miskolcon

További együttműködési lehetőségekről is szó esett. „Szeptemberben rendezik meg Selmecbányán - ugyanúgy mint nálunk -, az úgynevezett Szalamandert, ahol a diákok fáklyás felvonulással búcsúznak el a várostól.  Ezen az eseményen egyetemünk is képviselteti majd magát. Októberben pedig azoknak az egyetemeknek lesz találkozója Selmecbányán, akik valamilyen módon a Selmeci hagyományokat ápolják, így a szlovák felsőoktatási intézmények mellett a Soproni Egyetem, a Miskolci Egyetem és valószínűleg a Dunaújvárosi Egyetem is részt vesz majd ezen az eseményen. Az a kapcsolat, ami mindig is megvolt közöttünk - Selmecbánya és a Miskolci Egyetem között -, most még inkább felerősödött” – emelte ki Prof. Dr. Horváth Zita.

Selmecbányán a tervek szerint a történelmi belváros megújítása után egy táblát is elhelyeznek majd, amelyen mindazokat feltüntetik, akik adományukkal hozzájárultak a megújuláshoz. Ezen a gyűjtést szervező két magyarországi egyetem neve is helyet kap majd.