Hivatalosan is elkezdődött az Európai Egyetemek Bajnoksága Miskolcon

2023. július 13.

Az Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnoksága július 13-án, a DVTK Arénában megtartott ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét.

A hivatalos megnyitó előtt igazi fesztiválhangulat várta a tizenegy országból érkezett kétszáz sportolót és kisérőiket a DVTK Aréna előtti téren. A bajnokságok résztvevői egy közösséget alkotva vettek részt a sportos aktivitásokban éppúgy, mint a közös táncolásban, amelyet egy dinó figura tanított be. Ez követően a sportolók a nemzeti lobogók alatt, egyetemük szerint vonultak be az Arénába.

A hivatalos megnyitón elsőként Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a Szervező Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket: „Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy itt üdvözölhetjük Önöket városunkban, egyetemünkön és ebben a gyönyörű arénában, mely a tollaslabda versenyek helyszíne. A Miskolci Egyetem középtávú terveiben a sport kiemelt stratégiai ágazat. A versenysport mellett a hallgatók színvonalas testnevelési óráira is megkülönböztetett figyelmet fordítunk. Nagy büszkeség számunkra, hogy a Debreceni Egyetemmel közösen elnyerhettük a jövő évi Európai Egyetemi Játékok (EUG) rendezési jogát. Debrecennek komoly múltja van a nagy nemzetközi versenyek megvalósításában. Mi pedig azzal járultunk hozzá a pozitív döntéshez, hogy 2016-ban nagy sikerrel rendeztük meg az egyetemi- főiskolai tájfutó világbajnokságot, majd 2017-ben, az egyetemi-főiskolai Európa-bajnokságot. Így sikerült meggyőzni az ítészeket, hogy ez a két város méltó házigazdája lehet a 2024-es EUG- nak. Azt remélem, hogy a mostani Európai Egyetem Bajnoksága bizonyítja mindenki számára, hogy jövőre érdemes lesz visszatérni hozzánk.”

Ezt követően Rakaczki Zoltán az Európai Egyetemi Sport Szövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottságának tagja lépett a mikrofonhoz: " Külön megtiszteltetés számomra, hogy szülővárosomban, ahol egyetemi tanulmányaimat is végeztem, képviselhetem az egyetemi sport európai vezetését. Köszönetemet fejezem ki Kása Tamásnak, az EUC2023 miskolci projektszervezet vezetőjének és a rendezői csapat tagjainak az eddig végzett hatalmas munkáért. A látottak alapján igazán jó eseménynek nézünk elébe. Bízom benne, hogy a résztvevőknek lesz idejük és lehetőségük megismerkedni Miskolc, és az egyetem látványosságaival, értékeivel is."