70 éves az Emberi Jogok Európai Egyezménye – szakmai előadók a Miskolci Egyetemről

2023. július 16.

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye hatálybalépésének 70. évfordulója alkalmából a Közép-európai Akadémia (CEA) a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézettel (MFI) közösen tudományos nemzetközi konferenciát szervezett. Az Állam- és Jogtudományi Kar több oktatója is elődója volt a rangos szakmai eseménynek.

„70 éves az Emberi Jogok Európai Egyezménye: a közép-európai narratíva” címmel Budapesten, a CEA székházában rendeztek tanácskozást. A résztvevőket Dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Prof. Dr. Barzó Tímea, a CEA főigazgatója, Karunk Polgári Jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára köszöntötte.

A rendezvényen a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának több oktatója és PhD-hallgatója is tudományos előadással szerepelt: Prof. Dr. Veress Emőd (Kereskedelmi Jogi Tanszék) a közép-európai restitúciós ügyekről, Dr. Béres Nóra (Nemzetközi Jogi és Összehasonlító-jogi Tanszék) a kötelező védőoltások emberi jogi vetületeiről, míg dr. Szinek János (Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola) a véleménynyilvánítás szabadságának online vonatkozásairól elmélkedett. Emellett Prof. Dr. Szilágyi János Ede (Agrár- és Munkajogi Tanszék), az MFI hivatalvezetője, Dr. Raisz Anikó (Nemzetközi Jogi és Összehasonlító-jogi Tanszék), a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára, valamint Dr. Marinkás György (Európajogi és Nemzetközi Magánjogi Tanszék) moderátorként járult hozzá az élénk tudományos párbeszédekhez.

A konferencia célja egyrészt az volt, hogy szemléltesse az Egyezmény vitathatatlan reakcióképességét és modernitását, másrészt, hogy hangsúlyt fektessen az Emberi Jogok Európai Bíróságának értelmezési módszereire, a közép-európai országokat középpontba állítva (azaz a Cseh Köztársaságot, Horvátországot, Magyarországot, Lengyelországot, Romániát, Szerbiát, a Szlovák Köztársaságot és Szlovéniát).

A nyitó előadásokat Prof. Dr. Paczolay Péter, az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírája, Prof. Dr. Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes, továbbá Prof. Dr. Paweł Czubik, a lengyel Legfelsőbb Bíróság bírája és Dr. Tallódi Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Főosztályának főosztályvezetője tartották.

A konferencia rávilágított az Egyezmény domináns szerepére a közép-európai emberi jogi diskurzusokban, egyedülálló funkciójára a regionális emberijog-védelemben.