Világpiac-hódító tervek képzési, kutatási és fejlesztési támogatással

2023. július 25.

A környezettudatos gyártási környezetet szem előtt tartó kutatási, fejlesztési és innovációs támogatás mellett szakemberek képzésével és doktori program indításával is támogatja a Miskolci Egyetem a termékeivel a világpiacon jelen lévő, magyar tulajdonú Wellis Zrt.-t.

A kutatás-fejlesztés területén a vállalat és a felsőoktatási intézmény közötti együttműködés három fő témakört érint: a poliuretán hab használatának optimalizálását, a Wellis masszázsmedencékben található polifoam-szigetelések fejlesztését, illetve a gyártás során keletkezett felesleges anyagok újrahasznosítását és újrafelhasználását. A partneri kapcsolat ezzel párhuzamosan kiterjed a Miskolci Egyetemen tanuló hallgatók számára gyakorlatok végzésére, diplomamunka kidolgozásra, valamint olyan fenntarthatósági kérdések vizsgálatára, amelyek a világpiaci pozícióit szélesíteni kívánó cég környezettudatosságát célozzák – hangzott el az együttműködés részleteit bemutató sajtótájékoztatón.

A Miskolci Egyetemnek regionális tudásközpontként legfontosabb küldetése a tudáson és innováción alapuló társadalmi és gazdasági igényeket kielégítő képzés és kutatás megvalósítása, amely a műszaki és társadalmi innováció erejével segíti a térség fejlesztését – fogalmazott az intézmény rektora, Prof. Dr. Horváth Zita.
A Wellis-szel kötött partnerségről szólva kifejtette: a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) kötelékében működő kutatási egységeken keresztül a Miskolci Egyetem igyekszik hozzájárulni a cég sikereihez, legyen szó gyártással kapcsolatos fejlesztésekről, receptúra fejlesztésről, anyagvizsgálati mérésekről, fenntarthatósági lépések feltárásáról, vagy egyéb kutatási és fejlesztési feladatokról. „Egyetemünk elkötelezett az együttműködés mellett a cégekkel és vállalkozásokkal” – szögezte le Prof. Dr. Horváth Zita, hozzátéve, hogy a Miskolci Egyetem több mint 200 vállalattal áll kapcsolatban duális képzések, kutatási-fejlesztési megrendelésekhez kötődően. A széles körű, kölcsönös előnyöket kínáló együttműködések, az ezek révén kialakuló kapcsolati háló meglátása szerint gazdagítja a Miskolci Egyetemet.

A kutatás-fejlesztési együttműködés aktualitásait Hornyák-Mester Eszter, a FIEK tudományos segédmunkatársa ismertette. Elmondta: jelenlegi projektjeik a klímavédelem, a technológiai fejlesztés, valamint az ipari innováció területeit érintik.

„Szeretnénk olyan egyetemi hallgatókkal együtt dolgozni, akik hisznek abban, hogy fejlesztéseivel, innovatív megoldásaival egy teljes egészében magyar tulajdonú cég is elérhet világszintű sikereket. Létrehozhat olyan világszabadalmakat, amiket utána Amerikától Kínáig alkalmaznak” – fogalmazott az egyetemmel kötött együttműködés céljáról Simon Péter, a Wellis műszaki projektigazgatója. „Hiszünk abban, hogy a közös munka során számtalan olyan szakmai anyag fog készülni, és olyan szakemberek képzésében tudunk részt venni, akik fontos fejlesztéseket fognak megvalósítani” – mondta.

Az első közös program szeptemberben indul, ebben az egyetemen tanulók duális képzés, valamint kooperatív doktori program keretein belül bővíthetik a tudásukat a Wellis Magyarország Zrt. munkatársainak támogatásával, jövő nyáron pedig nyári gyakorlatra várják a diákokat.

 

Kölcsönösen előnyös együttműködésről beszélt Simon Péter, a Wellis műszaki projektigazgatója és Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora