Előnyt élveznek a hátrányos helyzetből érkezők

2023. augusztus 4.

A Miskolci Egyetem kiemelt figyelmet fordít a hátrányos szociális helyzetből érkező hallgatóinak a segítésére. Már az első évtől előnyt élveznek a kollégiumi elhelyezésben, és anyagi támogatásukra is számos ösztöndíjat biztosít az universitas.

 

Kollégiumi ellátás

A Miskolci Egyetem a távolabbról érkező hallgatóit a 2023/2024-es tanévben 5 kollégiumi épületben tudja elhelyezni, körülbelül 1520 férőhelyen. (Két kollégiumi épületben várhatóan szeptembertől átfogó felújítási munkálatok kezdődnek, ezért a férőhelyek száma idén valamivel kevesebb, mint amennyi tavaly elérhető volt.)

Az idei tanévben a hallgatók rendelkezésére áll három jó állapotú, folyosói közös vizesblokkal kialakított kollégiumi épület, továbbá a 603 férőhelyes, 2x2 ágyas apartmanos kialakítású Uni-Hotel, valamint a 2022-ben teljes körűen felújított E/1-es kollégium, ami 230 férőhelyes, modern kialakítású apartmanház. 

A Miskolci Egyetem a legtöbb hátrányos helyzetű hallgatónak kollégiumi lakhatási lehetőséget tud biztosítani. A kollégiumi felvételi pontrendszert úgy alakították ki, hogy a nehezebb helyzetben lévő diákok – szociális, családi, megélhetési stb. helyzetük alapján – magasabb pontszámban részesüljenek a kollégiumi felvételi eljárás során.

A kollégiumba felvételt nyert hallgatók kedvezményes áron tudják megoldani a lakhatásukat. A diákszállás kialakításától és felszereltségétől függően az állami ösztöndíjas diákok 15-25 ezer forintot, míg a költségtérítéses/önköltséges diákok 21-31 ezer forint kollégiumi és szolgáltatási díjat fizetnek havonta.

A Miskolci Egyetem elsőéves hallgatói az Elektronikus Pályázati Rendszeren keresztül jelentkezhetnek a kollégiumi férőhelyekre (www.mehok.uni-miskolc.hu/unisys).
A pályázati időszak 2023. augusztus 1-jétől augusztus 15. éjfélig tart.
A kari Hallgatói Önkormányzatok (HÖK) a kollégiumi vezetés ellenjegyzését követően, augusztus 22-én teszik közzé az elsőévesek felvételi eljárásának eredményét, ami a kari HÖK honlapján, valamint a Miskolci Egyetem Bolyai Kollégium honlapján is elérhető lesz (http://kollegium.uni-miskolc.hu).

 

 

Ösztöndíjtámogatások

A teljes idejű magyar állami ösztöndíjas képzésben részt vevő, szociális helyzetük alapján rászoruló hallgatók számára több ösztöndíjlehetőséget is kínál a Miskolci Egyetem.

A rendszeres szociális támogatás megítélésében előnyt élveznek többek között a fogyatékossággal élők vagy az egészségi állapotuk miatt rászorulók, a halmozottan hátrányos helyzetűek, a családfenntartók, a nagycsaládos vagy árvaellátásban részesülők. A rendszeres szociális támogatási ösztöndíjat egy fél évre állapítják meg, összege havi 10 ezer és 45 ezer forint között változik.

Rendkívüli szociális támogatásra az a hallgató pályázhat, aki kiemelkedően hátrányos anyagi helyzete miatt arra fokozottan rászorul, vagy személyes életében, családi környezetében következik be rendkívüli, fokozott anyagi megterheléssel járó változás. A rendkívüli szociális támogatásra a pályázatokat minden hónapban be lehet nyújtani, az elbírálás havonta történik, összege 20 ezer és 90 ezer forint között változik.

A Miskolci Egyetem azon hallgatói, akik az első alkalommal felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, osztatlan képzésben, vagy mesterképzésben hallgatói jogviszonyt létesítenek, szociális helyzetükre tekintettel alaptámogatásra pályázhatnak, amelynek feltételei a rendszeres szociális támogatásra szóló pályázathoz hasonlóak. Az alaptámogatás féléves összege felsőoktatási szakképzésben, alap- és osztatlan képzésben a hallgatói normatíva 50 százaléka, azaz 83 ezer 300 forint, mesterképzésben a hallgatói normatíva 75 százaléka, azaz 124 ezer 950 forint. Az egyösszegű támogatásra a pályázat kiírása minden félév elején történik.

A Miskolci Egyetem az önköltséges hallgatók számára is ír ki szociális alapú támogatási pályázatot. Az úgynevezett képzési támogatás keretében az önköltség összegének maximum 30 százalékát ösztöndíjként utalja vissza a hallgató számára az egyetem.

A magyar állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgatók a 3. félévtől az Universitas Miskolcinensis Alapítvány Ösztöndíjára pályázhatnak, amelynek elsődleges célja, hogy a hátrányos szociális helyzetű, kiemelkedő tanulmányi, illetve tudományos, szakmai eredményt elért diákokat támogassa. Sikeres pályázat esetén az ösztöndíj összege 10 hónapon keresztül havi 50 ezer forint.