Szakmai tapasztalatcserék: autóüléshaboktól a poliuretán innovációig

2023. augusztus 24.

Egyszerre online és személyes jelenléttel szakmai konferenciának adott otthont a Miskolci Egyetem Start-up Központja. A szimpóziumon nemzetközi vállalatok mellett fiatal kutatók is bemutathatták innovatív megoldásaikat a poliuretán kémia területén.

Dr. Viskolcz Béla, a Miskolci Egyetem Korszerű Anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának igazgatója elmondta: "Amikor létrejött a poliuretán fejlesztési csoport, akkor tulajdonképpen az egy ágazatnak a támogatását szolgálta. Egy ilyen ágazat támogatásában pedig a legfontosabb dolog az az innováció. Ezt úgy lehet elérni, ha a problémákról, a feladatokról közösen beszélünk, közösen gondolkodunk az ipari partnerekkel, más országban élő kollégákkal és különböző aspektusokból világítjuk meg a problémákat."

Hornyák-Mester Enikő, a szimpózium egyik előadója a FIEK poliuretán kísérleti laboratóriumában dolgozik. „Főként autóüléshabokat gyártásával foglalkozunk, ezek károsanyag-kibocsátását vizsgálom, és arra teszek próbálkozásokat, hogy a károsanyag kibocsátását a lehető leginkább lecsökkentsük, vagy akár meg is szüntessük” – összegezte Hornyák-Mester Enikő tudományos segédmunkatárs.