Középpontban a lakosság egészsége – konferenciát szervezett az Egészségtudományi Kar

2023. augusztus 28.

A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete XVI. Konferenciájának ad otthont három napon át Miskolc. A tanácskozás társszervezője a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara. A szakemberek hat szekcióban a népegészségügy aktuális kérdéseit tekintik át.  

Tavaly óta tagja a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének, és idén már egy rangos tanácskozás társzervezői lettek Miskolcon.

„Sokrétűek a konferencia tématerületei, ahogyan maga a népegészségügyi is sokrétű” – fogalmazott Vokó Zoltán, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének elnöke, a konferencia társszervezője a szakmai tanácskozásnak helyet adó Calimbra Wellness és Konferencia Hotelben. A tanácskozás fő területe annak a vizsgálata, hogy milyen a lakosság egészsége, hogyan lehetne ezen javítani. „Lényegében az összes magyarországi népegészségtannal, népegészségüggyel foglalkozó képző- és kutatóhelyek szakemberei jelen vannak ezen a szakmai műhelymunkán, ami lényegében egy közös információs platform. Megjelennek itt azok a kutatások, amelyek megalapozzák, hogy milyen népegészségügyi programok megvalósítására koncentráljanak az országban” - emelte ki.

„Ezen a tanácskozáson hat szekcióban széles spektruma jelenik meg a népegészségügy tématerületeinek”- hangsúlyozta Dr. Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja. Elmondta, hogy az iskolaegészségügytől a táplálkozáson, a mozgásos programok fontosságán át a járványos betegségek terjedésének megakadályozásáig nagyon sokszínű területet ölel fel ez a szakmai megbeszélés. „A covid témája és tapasztalatai sem lesznek megkerülhetőek, emellett pedig a hátrányos helyzetűek egészségmagatartásának vizsgálata is meg fog jelenni az előadások témái között. Emellett igyekszünk a népegészségügyi program alappilléreihez igazodni” - emelte ki a dékán.

„Ha megnézzük ennek a konferenciának a színvonalát, akkor látjuk, hogy a népegészségügy különböző területén működő szakemberek java része itt van, és a tudásukról, tapasztalataikról számolnak be mindenkinek” – fogalmazott a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita. „Ez azt mutatja - amellett, hogy fontos napokat töltenek el a kollégák együtt, és rangos előadásokat hallgatnak -, hogy az Egészségtudományi Karunk jelentős szerepet tölt be a magyar egészségtudomány területén. Éppen ezért mindaz a támogatás, amit igyekszünk dékán asszonynak megadni a kar fejlődése érdekében, folyamatosan hozza az eredményeket, nem érdemtelenül” – összegezte a rektor.