„Maradjatok hűek a mechanikához”

2023. augusztus 29.

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg az ország egyik legpatinásabb szakmai programját, a Magyar Mechanikai Konferenciát a Miskolci Egyetemen augusztus 29–31. között.

Az 1971 óta négyévente megrendezett szakmai találkozót Prof. Dr. Páczelt István akadémikus, a Miskolci Egyetem Műszaki Mechanikai Intézetének professor emeritusa nyitotta meg, felidézve a tudományágnak a miskolci campushoz kötődő múltját és jelentőségét.

A jelenről szólva a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánhelyettese, Dr. Árvai-Homolya Szilvia köszöntőjében kifejtette, hogy egyetemként egyszerre kell helyt állni a képzés területén, az általános, alap és alkalmazott kutatásokban, és nem utolsó sorban a tudományos utánpótlás nevelésben is. Hozzátette: ahhoz, hogy az alkalmazott mechanika specializáció fennmaradhasson, olykor felül kell bírálniuk az írott és íratlan szabályokat, és akár alacsonyabb létszámmal is elindítani a képzést.

Prof. Dr. Páczelt István, Prof. Dr. Stépán Gábor, Dr. Árvai-Homolya Szilvia és Prof. Dr. Bertóti Edgár

 

A mechnikához kötődő szakmai tudományos konferenciák nemzetközi gyökerei egészen 1922-ig nyúlnak vissza. Az első ilyen tematikájú találkozó szervezése egy magyar tudós, Kármán Tódor világhírű fizikus, alkalmazott matematikus nevéhez fűződik – emlékeztetett Prof. Dr. Stépán Gábor Széchenyi- és Bolyai-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Arra bíztatta a jelen lévő gépész hallgatókat, hogy maradjanak hűek a mechanikához, mert a mechanikai tudásra mindig szükség volt és szükség lesz.

A Magyar Mechanikai Konferencia elsődleges célja évtizedek óta változatlan: áttekintő és összefoglaló képet adni a hazai mechanikai kutatásokról, beleértve az ipari alkalmazásokat és a mechanika oktatási kérdéseit is. Ezzel összhangban az előadások felölelik az elméleti és az alkalmazott mechanika valamennyi területét, így a szilárd testek és folyadékok mechanikáját, a szerkezetek mechanikáját, a biomechanikát és a multidiszciplináris kutatásokat.

A háromnapos konferencián 19 szekcióban 75 előadás hangzik el.

 

Prof. Dr. Stépán Gábor