Tovább gördül a Tanítsunk Magyarországért!

2023. szeptember 5.

Élménynappal nyílt meg a hátrányos helyzetű gyermekek támogatására életre hívott Tanítsunk Magyarországért! program tizedik féléve a Miskolci Egyetemen. Az egyetemista mentorok munkájának segítésére két kisbuszt adott át ez alkalommal a program kormánybiztosa, György László.

A kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű kisiskolások támogatását felvállaló Tanítsunk Magyarországért! programot négy felsőoktatási intézmény indította útjára, köztük a Miskolci Egyetem, ahol a 2023/24-es tanévben a tizedik félévet élménynappal nyitották meg az egyetemi campuson szeptember 5-én. A találkozót az újonnan bevont osztályok tanulói, tanárai és mentorai számára szervezték, de a programban részt vevők száma annál sokkal több: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből jelenleg 15 iskola 644 diákjának mentorálásában vesznek részt a miskolci egyetemisták.

Élménynappal indult a Tanítsunk Magyarországért! őszi féléve

 

„Számomra ez az egyik legkedvesebb program, ami az elmúlt időszakban elindult. Azon vagyunk, hogy tartósan, jól tudjon működni mindenki érdekében, a mi esetünkben mindenekelőtt Borsod Abaúj Zemplén érdekében” – fogalmazott Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Emlékeztetett, hogy az általános iskolás gyerekek mentorálásának tervéhez eleinte négy egyetem csatlakozott, de ma már 17 felsőoktatási intézmény vesz benne részt. Bejelentette: a miskolci támogatói munkát idén ősztől két Mercedes kisbusz segíti majd. A járműveket a Miskolci Egyetem azzal a céllal kapta, hogy a mentorok könnyebben eljussanak a távoli kistelepülésekre, de kirándulásokra, a gyerekek szállítására is használni fogják majd.

A buszok átadási ünnepségén György László, a Tanítsunk Magyarországért! program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos arra bíztatta a mentorokat, hogy minél több hátrányos helyzetben élő kisiskolással ismertessék meg a tanulás és a továbbtanulás lehetséges útjait, a saját településükön túli világ izgalmait, rejtelmeit, szépségeit.

„Hálás vagyok a mentoroknak, hogy részt vesznek a programban, elvégezték a kurzust, fölkészültek arra, hogy kisiskolásokkal foglalkozzanak. Hálás vagyok az egyetemi oktatóknak, az általános iskolai koordinátoroknak és a Tanítsunk Magyarországért! program minden munkatársának, akik igyekeznek megkönnyíteni a gyermekek fejlődését és elérni azt a célt, hogy minél több hátrányos helyzetű kisiskolás találja meg a maga számára a lehetőséget a tanulás, a pályaválasztás, majd a munka világában” – mondta György László kormánybiztos. Az ismeretszerzéshez szükséges mobilitás korlátait csökkentik azok a környezetbarát, elektromos kisbuszok, amiket az egyetem használatba kapott – vélte. Elárulta: a Tanítsunk Magyarországért! program egésze 273 millió forint értékben jutott összesen 13 Mercedes buszhoz.

György László, a Tanítsunk Magyarországért! program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos