Nagyüzem a Bolyai Kollégiumban

2023. szeptember 6.

Beköltöztek a Bolyai Kollégiumba. A 2023/24-es tanév őszi félévében 1515 hallgatónak tud kollégiumi férőhelyet biztosítani a Miskolci Egyetem.

 A hallgatók rendelkezésére áll három jó állapotú, folyosói közös vizesblokkal kialakított kollégiumi épület, továbbá a 603 férőhelyes, 2x2 ágyas apartmanos kialakítású Uni-Hotel, valamint a 2022-ben teljes körűen felújított E/1-es kollégium, ami 230 férőhelyes, modern kialakítású apartmanház.

A férőhelyek száma a tavalyihoz képest mintegy 530-cal kevesebb, mivel idén szeptembertől két kollégium, az E/5 és az E/6 teljes körű felújítása kezdődik meg a 2024-es Egyetemi Játékok előkészületeként.

A Bolyai Kollégium szolgáltatásaiért fizetendő díjak az előző évhez képest alig változtak, így továbbra is versenyképesek a miskolci szabadpiaci albérletárakkal összevetve. Az egymástól eltérő szolgáltatási színvonalú és komfortfokozatú férőhelyek alapján megállapított díjak az állami ösztöndíjas hallgatók esetében 15 és 25 ezer forint között mozognak, de a legmagasabb összeg a költségtérítéses diákok esetében sem haladja meg a 31 ezer forintot havonta.

A kollégiumi felvételi eljárás során a lakóhely távolsága, a szociális helyzet és a tanulmányok megkezdésének vagy folytatásának lehetősége idén is fontos bírálati szempontnak számítottak. A felvételről első fokon a kari Hallgatói Önkormányzatok Kollégiumi Bizottságai döntöttek. A pályázatok elbírálásakor nem tettek különbséget képzési forma alapján a diákok között, viszont a nappali képzés többlet pontszámot jelentett. A külföldi diákok - például az Erasmus vagy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjakkal a Miskolci Egyetemen tanulók – ugyanakkor előnyt élveztek a kollégiumi elhelyezésnél – mondta Veres Viktor, a ME-HÖK Kollégiumi Bizottság elnöke.

A beköltözés első lépése: a bejelentkezés