Kutatók Éjszakája a Miskolci Egyetemen

2023. szeptember 19.

Szeptember 29-én újra a tudomány izgalmas világát mutatja meg 80 helyszínen több mint 130 programmal a Miskolci Egyetem.

Az egyetem intézeteiben folyó tudományos munkát idén is játékosan, sok kísérlettel, látni- és tapasztalni valóval tárja elénk az universitas.

 

Kísérőprogramok, koncert és fényfestés

A karok gazdag kínálata mellett bőven akadnak kiegészítő programok is. A GasztroPlacc UNI – amely az egyetemre és a Kutatók Éjszakájára szabja idei étel- és italkínálatát a Főépület előtti zöld területen és a parkolóban kap majd helyet. A Díszudvaron a civil szervezetek mutatkoznak be. A Magyar Honvédség radartechnikájából is kapnak ízelítőt a látogatók, emellett pedig az egyetem partnervállalatai is készülnek színes bemutatókkal, így a Bosch, a MOL és a JABIL szakemberei is speciális programmal mutatkoznak be. Este fél 10-kor The Carbonfools koncert lesz az Üveg előcsarnokban, amelyet látványos fényfestés követ majd.

 

Néhány a 130-ból

A Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar szervezésben a tanbánya-bemutató mellett megismerkedhetnek az érdeklődők a földradarral, valamint az olaj- és gáziparban használt érdekes eszközökkel és technológiákkal.

 

Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar szervezésében kísérleteket mutatnak majd be alacsony és nagy hőmérsékletű anyagokkal a „Tüzes-jeges AnyagBAZÁR”-ban. Lesz még a többi között látványcsapolás és 3D fémnyomtatás is.

 

A Gépészmérnöki és Informatikai Kar szervezésében „Kirobbanóan finom” címmel azt mutatják meg, hogy a főzés hozzávalói látszólag veszélytelenek, valójában azonban könnyen porrobbanást okozhatnak. Emellett egy zenélő, háromfázisú motor kapcsán az is kiderül, hogyan lehet dallam lejátszására bírni egy ilyen szerkezetet.

 

A Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodástani Intézete „Mission (MÉG) Possible” címmel kalandjátékra hívja a Kutatók Éjszakáján a vállalkozó kedvűeket. A tudományterület marketingszakértői pedig egy valódi marketingkísérletre invitálják a látogatókat. Emellett utazós társasjátékokkal, utazási és gasztronómiai kvízekkel is készülnek kicsiknek és nagyoknak.

 

Az Állam- és Jogtudományi Kar többek között azt a kérdést járja körül, hogy „Bűnös vagy ártatlan?”, egy interaktív büntetőeljárás keretében, aminek első állomása a kari stand lesz. Interaktív bírósági kvíz is lesz a Miskolci Törvényszék közreműködésével és fejtörőkkel is várják a     vetélkedőkedvűeket.

 

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar egyik programja a sok közül a „Legyél te a következő Sherlock Holmes!” címet viseli. A résztvevők rövid, izgalmas, angol nyelvű feladatok segítségével próbálhatják ki magukat viktoriánus kori detektívként.  „Szellemvasút” címmel játékos vetélkedővel várják egyénileg és csoportosan is az érdeklődőket a központi standjuknál. A vetélkedő egyes állomásai az ATTI termeiben és folyosóján lesznek, ahol a vállalkozó szellemű játékosoknak egy-egy kreatív feladványt kell megoldaniuk. 

 

Az Egészségtudományi Kar szakemberei az újraélesztés technikája mellett valódinak látszó sebek készítésébe is bevezetik a látogatókat. Különböző képalkotó eljárásokkal készített, nem mindennapi felvételeket is láthatnak a gyógyítás és diagnosztika iránt érdeklődők, akik ezen az estén megismerhetik  az allergia diagnosztikájának egyik legmodernebb módszerét az Egészségtudományi Kar Nanobiotechnológia és Regeneratív Medicina Laboratóriumában.

 

A KÖSZI Élményszigetén olyan kooperatív és partijátékokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelyek garantáltan jó hangulatot teremtenek közösségi programokon, baráti társaságban, családi körben egyaránt. Gyerekeket, felnőtteket, külföldi érdeklődőket egyaránt várnak.