Kutatók Délelőttjén – „Tanítsunk Magyarországért!”

2023. szeptember 29.

A Kutatók Éjszakája bevezető rendezvényeként először szervezett Kutatók Délelőttje programot általános és középiskolás diákok számára a Miskolci Egyetem. Az eseménnyel egyidőben tartottak kurzust a „Tanítsunk Magyarországért!” mentorprogramban résztvevő egyetemistáknak, akiknek egyik feladata éppen az, hogy a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő gyermekek figyelmét a továbbtanulási lehetőségek felé fordítsák, segítsék tehetségük kibontakoztatását.

 

 

Kutatók Délelőttje elnevezéssel idén első alkalommal szervezett kifejezetten az általános és középiskolásoknak szóló tematikus rendezvényt a Miskolci Egyetem a Kutatók Éjszakájának napján, szeptember 29-én. A kisdiákok játékos keretek között, az aktivitásukra is számító interaktív bemutatókon találkozhattak a tudomány világának érdekességeivel. Megismerkedhettek a fémdetektoros anyagkereséssel, a robotikával és az automatikusan működő járművekkel, az egyetem tanbányájával, de láthatták, hogyan működik az öntészeti szimuláció és hogyan lehet térhatású képeket előállítani. Történelmi távlatban találkozhattak az egyetem selmecbányai hagyományaival is.

 

 

A rendezvény idején tartott kurzust a „Tanítsunk Magyarországért!” program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos. György László előadásában személyes élményeivel világította meg az egyetemista mentorjelölteknek, miért kiemelkedő fontosságú az elmaradott kistelepüléseken élő, hátrányos helyzetű kisiskolások felkarolása és támogatása.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a program fő értékei a tudás tisztelete, a munka becsülete és a család szeretete. A mentorok feladata, hogy megmutassák a gyermekeknek a „településen túli világot”, feltérképezzék, miben tehetségesek, megértsék, mi foglalkoztatja őket, és inspirálják őket arra, hogy megtalálják önmagukat a tanulás, majd a munka világában. Ehhez kapcsolódóan az egyetemistáknak minden félévben meg kell szervezniük két vállalatlátogatást és két iskolalátogatást, valamint meg kell szervezniük egy pályaorientációs programot is a szülők bevonásával.

A „Tanítsunk Magyarországért!” programban jelenleg 21 egyetem vesz részt, és 11 általános iskolában vannak jelen, ahol 1100 mentor 4700 mentorálttal foglalkozik.

A projekt már tizedik féléve zajlik a Miskolci Egyetemen, amely az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez. Az intézmény Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye tizenöt általános iskolájában van jelen, ahol a hetedik és nyolcadik osztályokban összesen 128 mentor foglalkozik a diákokkal.

 

György László a mentorjelöltek feladatairól beszélt