A Miskolci Egyetem is erősíti a magyar-kínai oktatási-kutatási kétoldalú kapcsolatokat

2023. október 5.

A Miskolci Egyetem mérnök- és szakemberképzéssel is hozzájárulhat ahhoz, hogy a Magyarország és a Kínai Népköztársaság közötti kölcsönösen előnyös gazdasági és kereskedelmi együttműködést tovább erősítse – hangsúlyozta Gong Tao, a távolkeleti ország budapesti nagykövete a miskolci universitason tett látogatásán.

A Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének delegációja látogatott a Miskolci Egyetemre október 4-én. Az egyetem vezetőivel tartott tanácskozást megelőzően megismerkedtek az universitason tíz éve működő Konfuciusz Intézet tevékenységével, aminek jubileuma alkalmából fát ültettek a főépület előtt. A küldöttség tagja volt a követség gazdasági és kereskedelmi ügyekért felelős miniszteri tanácsosa és az oktatási kérdésekért felelős tanácsadó, akik a Miskolci Egyetem nemzetközi pozíciójáról, kutatási és oktatási tevékenységéről tájékozódtak, így az együttműködések továbbfejlesztéseinek lehetőségeiről és területeiről is szó esett az eszmecserén.

„A Kína és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatok nagyon jók, ami lehetőséget ad a felsőoktatási együttműködésre is” – fogalmazott a találkozót követően Gong Tao, Kína budapesti nagykövete. – „A kínai kormány reményeim szerint több segítséget fog nyújtani a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének a működéséhez, ami erősíti a kultúrák közötti kapcsolatot. Kína és Magyarország egyaránt fontosnak tartja az innovációt és a felsőoktatást, ennek előmozdítását a jövőben is segíteni fogjuk. Magyarországon jelenleg főként a vegyipar és a megújuló energia területén működnek kínai vállalkozások. Ezeknek a kínai cégeknek nagy szükségük van a mérnökökre és a különböző képzettségű munkaerőre egyaránt. Remélem, hogy továbbra is kölcsönös támogatásban részesül a kínai vállalatok és a Miskolci Egyetem közötti együttműködés, hogy együttesen támogassuk a két ország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait” – jelentette ki a nagykövet.

 

Gong Tao, Kína budapesti nagykövete (J)

 

A Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita a találkozón kiemelte: a térség vegyipari nagyvállalatai, így a BorsodChemet tulajdonló kínai WanHua által megfogalmazott igények alapozták meg az egyetemen a vegyipari mérnöki képzést, illetve a kutatási és fejlesztési együttműködést.

„A kínai vállalatokkal az oktatási és kutatási együttműködések hozzájárulnak ahhoz is, hogy bővüljenek a kapcsolataink az ázsiai egyetemekkel, több kínai diák érkezzen Miskolcra és több magyar diák tanulhasson Kínában” – mondta a rektor.

 

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora