Miskolci jogi sikerek Szicíliában - nyári egyetem és perszimuláció

2023. július 24.

2023 júliusában rendezték meg a „Messina ERASMUS+ BIP – Blended Mobilitási Program” keretében – a „Science and Knowledge in Criminal Justice in the Era of (In)security” című Nyári Egyetem, amelynek révén a Kar 8 jogász szakos és 3 PhD hallgatója vett részt a büntetőeljárás és a digitalizáció kapcsolódási pontjairól és az ezzel összefüggő kihívásokról szóló előadássorozaton. A programban részt vettek még a Szegedi, a Messinai (Olaszország), a Castilla-La Manchai és a Valladolidi Egyetem (Spanyolország) professzorai és joghallgatói is.

A Nyári Egyetem első szakaszában – július 3-án és 4-én – online formában hallhattak előadásokat többek között a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeiről - különös tekintettel a büntetőeljárásra -, de szó esett az Európai Unió igazságügyi együttműködésének keretében megvalósuló legújabb jogharmonizációs törekvésekről és a bűnügyi együttműködés intézményrendszerének fejlesztéseiről is.

Július 6-a és 13-a között immáron személyes formában, a szicíliai Messina városának egyetemén került sor a kurzus második etapjára, amelyben további előadások hangoztak el például az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekről, de olyan manapság divatos témák is terítékre kerültek, mint a nemzetközi jogot sértő egyes magatartások és a „cybercrime” kérdésköre.

A nyári egyetem második részében a hallgatók a neves ókori görög drámaíró, Euripidész művei alapján dolgozták fel a trójai háború eseményeit a 21. századi nemzetközi büntetőjog szemüvegén keresztül, majd eljátszották a görög hadvezérek ellen lefolytatott büntetőeljárást, mindezt a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) alapvető jogforrásának, a Római Statútumnak, valamint a Bíróság eljárási szabályzatának a felhasználásával. A perszimulációs verseny jelentős miskolci sikerrel zárult, valamennyi hallgatónk kiválóan szerepelt. Bojtor András Zsolt jogászhallgató az ügyészi csapatból a legjobb szónoknak járó elismerést érdemelte ki, míg a legjobbnak választott védői csapatban Szikszai Dóra és Gál Péter jogászhallgatók vettek részt.

A szakmai eseményeken kívül a Messinai Egyetem szervezésében a Miskolci Egyetem képviselői ellátogattak Taormina városába is.

Résztvevő miskolci hallgatók: Ajtai Panna, Asea Gašparić, Bojtor András Zsolt, Czipa András, Csonka Norbert, Gál Péter, Györki Anett, Lea Feuerbach, Lindt Roland, Pálinkás Gréta, Szikszai Dóra.

Felkészítő tanárok a Bűnügyi Tudományok Intézetéből: Prof. Dr. Jacsó Judit, Csemáné Dr. Váradi Erika.