Visszatekintő – 2023. JANUÁR

2023. december 27.

„Az egyetem maga határozza meg a jövőképet” >>

A Miskolci Egyetem alapítványi működésének pozitív hatásai már látszódnak, ennek köszönhetően például a „Műszaki tudományok” kategóriában ismét a világ legjobb 450 egyeteme között szerepel – nyilatkozta Dr. Varga Judit az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke, igazságügyi miniszter, akivel az Észak-Magyarország készített interjút.

 

Újévköszöntő gondolatok a tudományos élet, a gazdaság és a közösség együttműködéséről >>

Újévet köszöntöttek Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye meghatározó szereplői a Miskolci Egyetemen – ezzel a hagyományteremtő rendezvénnyel indította az universitas a 2023-as esztendőt. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara két évtizedes múltra visszatekintő eseményéhez korábban a kormányhivatal, idén pedig az egyetem mint házigazda csatlakozott.

 

Himnusz 200 – születésnapi meglepetés a Miskolci Egyetem hallgatóitól >>

A magyar kultúra napja idén jubileum: a magyar himnusz születésének 200. évfordulója, aminek tiszteletére a Miskolci Egyetem hallgatói elszavalták nemzeti imádságunkat. Csatlakoztak ezzel ahhoz az országos kezdeményezéshez, amely a közös szavalással arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy értékeljük jobban évezredes hagyományainkat, gyökereinket, a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. 

 

A magyar kultúra napja: kivételes örökségünk a selmeci diákhagyományok >>

Páratlan kulturális értéket képviselnek a Miskolci Egyetemen ápolt selmeci diákhagyományok. A Selmecbányai Akadémia jogutódjaként megőrzött, élő tradíció az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség magyarországi jegyzékére is felkerült. A magyar kultúra napján felelevenítjük, milyen elemei vannak a selmeci diákhagyományoknak és mit jelentenek azok ma a Miskolci Egyetemre járó hallgatóknak.

 

Újabb akadémikusát ünnepli a Miskolci Egyetem >>

Megtartotta akadémiai székfoglaló előadását Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese a Magyar Tudományos Akadémián 2023. január 24-én. Tavaly május elején, amikor a testület levelező tagjává választották, úgy fogalmazott: mindent a Miskolci Egyetemnek köszönhet, a tudását, a diplomáját, a lehetőségeket, a felsőoktatásban töltött 40 évet.