Államtitkári előadás a külföldi működőtőkéről

2015. június 3.

2015. június 2-án Dr. Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára tartott előadást „A külföldi működőtőke vonzás rendszere Magyarországon” címmel Dr. Jármai Károly stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes meghívására a Miskolci Egyetem XX. sz. előadóteremben.

Az előadáson többek között arról volt szó, hogy milyen módon tudják az egyetem, illetve a régióbeli vállalkozások idevonzani a külföldi befektetőket. A helyettes államtitkár asszony kiemelte, hogy a kis- és középvállalkozások szerepe felértékelődik ezen területen, és ezen cégek számíthatnak a kormány támogatására. A rendezvényen elhangzott, hogy a kultúr-diplomácia és a tudomány-diplomácia olyan, az egyetemet közelről érintő területek, ahol a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve jelentős lehetőségek nyílhatnak, például a Stipendium Hungaricum ösztöndíjak vonatkozásában. Az előadáson a város és az ipari park vezetői, valamint számos régióbeli cég képviselője is megjelent, és ők a lehetőséget kihasználva egy sor felvetődött kérdésben tudtak egyeztetni az előadóval. A rendezvény szervezésében sokat segített a BOKIK, amely tagvállalatait informálta az eseményről, amit ezúton is köszönünk.

Az eseménynek köszönhetően rövid időn belül a második magas rangú gazdaságpolitikai vezető járt a Miskolci Egyetemen, ugyanis 2015. május 19-én Karsai Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára tartott előadást egyetemünkön „Fejlesztési lehetőségek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban”címmel.

A június 2-ai rendezvényen készült fényképek:

A fényképeket Lengyel Attila készítette.