Czibere Tibor akadémikus 85 éves

2015. október 19.

Bensőséges ünnepség keretében ünnepelték meg jelenlegi és volt egyetemi kollégái Prof. Dr. Czibere Tibor 85. születésnapját. 

Pont a születésnapon, október 16-án a Szenátusi Tanácsteremben tartott köszöntőn Torma András rektor üdvözölte a megjelenteket. Az ünnepelt életrajzát Szabó Szilárd professzor, az Áramlás- és Hőtechniki Gépek Intézeti Tanszék vezetője ismertette. Az alkalomra megjelent életrajzi ihletésű könyvet a „beszélgetőtárs” Tóth László professzor mutatta be. Torma András rektor köszöntőjében méltatta Czibere Tibor akadémikus kivételesen gazdag közéleti tevékenységét. A rendezvény ünnepélyességét és színvonalát a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet vonósnégyesének különböző zenei stílusban előadott jó hangulatú születésnapi műsora emelte. A születésnapi rendezvény Torma András pohárköszöntőjével és ajándékok átadásával fejeződött be.

Czibere Tibor 1949-1953-ig az első gépészmérnök évfolyam hallgatója volt. Ezt követően 3 évig a Matematikai Tanszék tanársegédeként dolgozott, majd a Ganz Mávag kutatómérnöke lett. 1963-ban tért vissza az Egyetemre, az akkori Gépüzemtan Tanszék (később Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Tanszéke) élére.

Az ünnepelt 1961-ben lett egyetemi doktor, 1963-ban a műszaki tudományok kandidátusa, 1967-ben a műszaki tudomány doktora címet szerzett. 1976-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 1985-ben rendes tagjává választották meg.

1966-ban a Gépészmérnöki Kar dékánhelyettese, majd 1968-1974 között dékánja lett, 1978-1986 között pedig az egyetem rektori feladatait látta el. 1988-tól egy éven át művelődésügyi miniszter volt. 2000-től az egyetem professor emeritusa.

Czibere Tibor akadémikus részletebb önéletrajza ITT olvasható.

A születésnapi ünnepségen készült fotók:

A fotókat Szilágyi Zsolt készítette.