Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk

2015. október 22.

Egyetemünkön idén október 22-én tartottuk az ’56-os eseményekre emlékező ünnepi rendezvényünket.

Az ünnepségen készült videó:

 

 

Az ünnepséget az I. számú előadóban rendeztük, ott, ahol 1956. október 22-én a Diákparlament tartotta alakuló nagygyűlését, s ahonnan a forradalom elindult Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Idén is sokan jöttek el az egykori diákok közül, akik ’56-ban a Nehézipari Műszaki Egyetem hallgatóiként itt élték át a forradalmat. Voltak, akik külföldről tértek haza erre az alkalomra, hogy találkozhassanak a régi diáktársakkal, és együtt emlékezzenek vissza azokra a felejthetetlen napokra, amikor Magyarország újra a világtörténelem színpadára lépett. 

A megemlékezésen Prof. Dr. Torma András rektor mondott ünnepi köszöntőt, majd az ünnepi műsor első része következett, amely során Eperjesi Gergely I. évfolyamos anglisztika szakos hallgató tolmácsolásában Márai Sándor: Mennyből az angyal c. versét hallhattuk, majd Pecsmány Pétergeográfus mesterszakos hallgató énekelt egy részletet az 56 csepp vér c. musical-ből.

Ezt követően Pelczné Dr. Gál Ildikó, az Európai Parlament alelnöke tartott ünnepi beszédet, majd a Miskolci Egyetem hallgatói nevében Riz Dávid, a Bölcsészettudományi Kar történelemtanár mesterszakos hallgatója beszélt arról, hogy neki, s egyben a mai fiatalságnak is milyen sokat jelent ’56 szelleme.

Ezután négy egyetemi kitüntetés átadása következett: Dr. Csák Csilla egyetemi docens és Dr. Nagy Zoltán egyetemi docens A Miskolci Egyetem Érdemes Oktatója, Bárdosné Dr. Soós Viktória, a Kancellária Hivatal vezetője Rekori Dicséret, Hégerné Kovács Krisztina igazgatási ügyintéző pedig Kancellári Dicséret kitüntetést vett át.

Az ünnepi műsor második részében 1956-os felvételek tekinthettek meg a résztvevők, majd az East együttes: Ha zászlót bont a félelem c. számára a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes tagjai, Namesnyik Enikő és Béres Krisztián táncolt. Ezt követően Eperjesi Gergely olvasott fel részletet Albert Camus: A magyarok vére c. írásából, majd az ünnepi műsor Pecsmány Péter énekével zárult, aki a Republic együttes Ezt a földet választottam című számát adta elő. Valamennyi szereplőnek ezúton is köszönjük az ünnepi műsort!

A műsor második részét követően Csorba István okleveles kohómérnök, az ’56-os Megyei Munkástanács vezetőségi tagja emlékezett meg dr. Szarka Zoltánról, aki néhány nappal korábban távozott közülünk. Dr. Szarka Zoltán a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán tanított, majd egyetemi docensként innen ment nyugdíjba. Fiatal adjunktusként részese volt az 1956-os eseményeknek, majd sok éven keresztül ápolta, életben tartotta az emlékeket, összefogta, szervezte az ’56-os ünnepségek előkészületeit, tartotta a kapcsolatot az egykori ’56-os diákokkal.

Dr. Szarka Zoltán és a forradalom más, már elhunyt résztvevői emlékére 1 perces néma főhajtás következett, majd koszorúzásokkal folytatódott az esemény. Elsőként az I. sz. előadóban lévő emléktáblát koszorúzták meg a megemlékezők, majd az előadó előterében található Szalay-dombormű koszorúzása következett. Innen sétáltunk át az I. sz. kollégiumhoz, ahol az ’56-os események egyetemi áldozatainak, Kiss Gábornak, Kölber Gábornak és Molnár Kálmánnak az emléktáblája található.

Délután két órakor kezdődött a Baráti Találkozó az egyetem szenátusi tanácstermében, ahol az egykori diákok gyűltek össze, hogy oldott, baráti hangulatban töltsék együtt a délutánt, és kötetlen beszélgetés keretében idézzék fel a forradalom eseményeit, a közös emlékeket, s együtt emlékezzenek azokra a diáktársakra (köztük dr. Szarka Zoltánra), akik már nem lehetnek közöttük.

A rendezvényen készült fotók:

A fotókat Stumphauzer Laura készítette.