Óriási miskolci siker a Budapesti Big Band Fesztiválon

2015. november 13.

Kiemelt arany fokozatú minősítést szerzett az alig egy éves, főként zenetanárokból és zeneművészeti főiskolai hallgatókból álló Miskolc Big Band a november 6-8. között megrendezett XV. Budapesti Big Band Találkozón és Fesztiválon.  

Az együttes  a legmagasabb szintű, A-kategóriában mérette meg magát a TEMI Fővárosi Művelődési Házában megrendezett eseményen, amelyre közel húsz együttes érkezett – Szlovéniából, Szlovákiából, Csehországból, Finnországból és Magyarországról. A hazai együttesek közül kizárólag a Miskolc Big Band érte el a legmagasabb, kiemelt arany fokozatú minősítést. A zsűri elnöke, Zsemlye Sándor a díjátadó gálán hosszasan méltatta a miskolci együttest, és kiemelte: a Sándor Ferenc által alapított és vezetett big band létrejöttével valami egészen új dolog született Magyarországon. Véleménye szerint stílusuk nem a múltba, hanem a jövőbe tekint.  

A Miskolc Big Band országosan is egyedülálló hangzásvilágát és programjának rendkívüli budapesti sikerét is a kizárólag a számukra hangszerelt műsornak valamint a saját szerzeményeknek köszönheti. Az együttes az A-kategóriában elért kiemelt arany fokozatú minősítés mellett meghívást kapott az egyik legnívósabb csehországi jazzfesztiválra is.

Az együttes tagjai erősen kötődnek a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetéhez, hiszen zenetanár tagjai itt végeztek, a fiatalabbak pedig jelenleg is az egyetem hallgatói. A Miskolc Big Band a budapesti találkozó előtt november 5-én hazai környezetben adott nagysikerű, teltházas koncertet a miskolci Zenepalotában, az FDSZ Miskolci Egyetemi Szervezete rendezésében.