Nagy miskolci sikerrel végződött a MOL UPPP vetélkedője

2015. december 11.

Az egyetem Oil Fnatic nevű csapata mind szakmailag, mind előadás-technikailag nagy sikert aratott az előadásával, ezzel elnyerve az első helyet és a vele járó 12 ezer Eurós fődíjat.

A MOL tehetségkutató UPPP 2015-ös versenyére 55 országból 1114 csapat nevezett be, többségében nagynevű egyetemekről. Az első fordulóban a csapatok on-line szimuláció során egy valós élethelyzetben találhatták magukat: egy adott területet kellett megkutatniuk geológiai és geofizikai módszerekkel, majd a nyert adatok alapján a csapatoknak el kellett dönteniük, hogy hol szeretnének olajkutató fúrást indítani.

A választástól függött, hogy lesz-e olaj a kiszemelt kútban. Noha a kutatófúrások száma nem volt korlátozva, mégis alaposan meg kellett fontolniuk a csapatoknak, hogy hány kutatófúrást indítsanak, mert ez mind a valóságban, mind a szimulációban igen költséges művelet. Amennyiben egy csapat sikeresen megtalált egy olajtározó kőzetszerkezetet, eldönthette, hogy milyen módon és ütemben szeretné ezt termelő üzemmé továbbfejleszteni. A játék fő célja az volt, hogy a kezdeti 500 milliós dolláros virtuális Uppp-tőkéből ki tudja a legtöbbet profitálni a 21 nap alatt. Már ebben a fordulóban is kiemelkedő teljesítményt mutattak a miskolci csapatok. Végül a TOP 40-be 10 magyar csapat jutott be, ezek közül 6 miskolci volt.

A második fordulóban a legjobb 40 csapatnak 2 óra leforgása alatt kellett kitöltenie egy 100 kérdésből álló on-line kvízt. A kérdések lefedték a szénhidrogén-kutatás, -fúrás, -fejlesztés, -termelés és -feldolgozás témaköreit.

Az első és második forduló eredményeit súlyozva összeadták. A termelési szimulációt 70 százalékos, míg a kvízt 30 százalékos súllyal figyelembe véve 95,4 százalékos eredménnyel az első helyen végzett a Műszaki Földtudományi Kar Oil Fnatic csapata, melyet Karádi Ákos, Lengyel Nikolett és Szilvási Marcell alkotott. A többi miskolci csapat közül a Fantastic Tree (tagjai Farkas Kolos, Nádasi Endre és Tóth Zsolt) 59,1 százalékkal a 6. helyet csípte el, de szoros küzdelemben a 9. helyre zárkózott fel a Petroholics (Mezei Luca, Pásztor Ádám Viktor és Schultz Vera Magdolna alkotta) csapata is 56,5 százalékkal.

A december 7-9. között tartott döntő Budapesten zajlott, erre a rendezvényre a MOL-csoport hívta meg a 10 legjobb csapatot. A döntő során egy állásintejún, majd a MOL által szervezett számos csapatépítő programon is részt vettek a végső megmérettetésbe bejutott csapatok. Végül december 9-én a TOP 5 csapat egy prezentációval döntötte el a végső sorrendet, a prezentáció fő témája az Északi-tenger és az ott felmerülő mérnöki problémák megoldása volt. A nyolcfős zsűrit nemzetközileg is elismert szakemberek alkották, de a több mint 100 főből álló meghívott közönség soraiban is számos neves szakember foglalt helyet.

A versenyen készült képek: