A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára járt egyetemünkön

2016. április 28.

2016. április 27-én a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Lepsényi István, és Dr. Feketéné Dr. Fényi Ágnes főtanácsadó érkezett hozzánk információgyűjtés és az egyetemünket, illetve a régiót érintő tervek kialakítása, egyeztetése céljával. 

A látogatás célja nem csak a Miskolci Egyetem szerkezetének, múltjának és perspektíváinak megismerése volt, de vendégeink élénken érdeklődtek az ipari kapcsolataink jellege, valamint a modern anyagok fejlesztésével és felhasználásával kapcsolatos műszaki és egészségügyi képzéseink, kutatásaink iránt. 

Államtitkár úr és főtanácsadó asszony elsősorban ezen területek kutatási és oktatási hátteréről, stratégiai, illetve közvetlen fejlesztési eredményeiről, az esetleges nehézségekről kívánt első kézből  informálódni. 

A mostani tapasztalatok alapján fogják a jövőben az elismerten és nemzeti szinten is fontos szakterületi fejlesztéseinket, külső kapcsolatrendszerünket és pályázatainkat támogatni. A központi érdeklődés intenzitásának általános hajtóerejét az a jelenleg körvonalazódó új kormányzati törekvés adja, amely az ország „újra iparosítását” tűzi ki célul.

Államtitkár úr szorgalmazta az egyetemi kutatások eredményeinek közvetlen ipari hasznosítását, a spin-off vállalkozások egyetemi háttérrel is segített kialakítását. Főtanácsadó asszony elsősorban a biotechnika területének az egyetemi oktatásban és kutatásban elfoglalt szerepéről érdeklődött, valamint a nano-medicina és a kapcsolódó tudományok eredményeinek gyakorlati hasznosítását szorgalmazta.

A látogatás alkalmával készült fotók:

A fényképeket Szilágyi Zsolt készítette.